80 prosent færre masterstudenter fra tredjeland møtte opp ved NTNU i høst
LUKK

80 prosent færre masterstudenter fra tredjeland møtte opp ved NTNU i høst

Av NTB/Signy Grape

Publisert 28. november 2023 kl. 11:25

Bare 49 studenter fra land utenfor EØS og Sveits møtte opp på NTNU i Trondheim denne høsten. Det er 183 færre enn i fjor og en nedgang på nesten 80 prosent.

I fjor hadde NTNU 232 masterstudenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits, viser tall som blir lagt fram for NTNU-styret, melder Adresseavisen. Dette gjelder studenter på internasjonale masterprogrammer.

– Det er all mulig grunn til å tro at det skyldes innføring av studieavgift. Jeg ser ingen annen forklaring, sier prorektor for utdanning Marit Reitan på NTNU.

Annonse

Klar tendens i hele landet

Fersk statistikk fra Database for statistikk om høyere utdanning viste at tre av fem studenter fra land utenfor EØS og Sveits har blitt borte etter at regjeringen innførte studieavgift høsten 2023.

De samme tallene viste 52 prosent nedgang for NTNU som helhet i antall opptatte utenlandsstudenter fra land utenfor EØS og Sveits fra 2022 til 2023.

Stortinget innførte studieavgift for alle studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits fra i høst. Det betyr at studentene må betale opp mot 500.000 kroner for et studieår. Kravet fra Stortinget er at studieavgiften skal dekke kostnadene ved en studieplass.

De rimeligste fagene er fag på lavere grads nivå innen humaniora, samfunnsfag og økonomi, som koster rundt 130.000 kroner året. Dyrest er profesjonsutdanningen i medisin og kunstakademiet ved NTNU, som koster nesten 500.000 kroner året.

  • Les også: