Borten Moe vurderer sanksjoner mot russiske universiteter
LUKK
Annonse
Annonse

Borten Moe vurderer sanksjoner mot russiske universiteter

Av Jørgen Svarstad

Publisert 1. mars 2022 kl. 20:07

Samarbeid mellom enkeltforskere fra Russland og Norge er greit, sier statsråd Ola Borten Moe (Sp). Men det kan komme sanksjoner mot russiske forskningsinstitusjoner.

− Det er en ny akutt situasjon som har oppstått. Vi sitter nå og diskuterer ting som ingen hadde drømt om for en uke siden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Forskerforum i etterkant av et møte han hadde med sektoren tirsdag kveld.

Temaet var Ukraina-krigen og akademisk samarbeid med Russland. Blant annet var alle landets rektorer invitert.

Til Forskerforum sier Borten Moe sier at samarbeid og kontakt mellom enkeltforskere ikke er noe han ønsker å avslutte.

− Vi vil legge til at vi kan videreføre, i den grad det er praktisk mulig, forsker til forsker-samarbeid mellom norske og russiske forskere. Det er også en type samarbeid som fremover vil komme til å møte praktiske utfordringer. Men det er ikke noe vi fra norsk side ønsker å avslutte, sier han.

Håper på avklaring denne uken

Men når det gjelder samarbeid mellom norske og russiske institusjoner, har han ikke konkludert. Flere norske universiteter har utstrakt samarbeid med Russland. Universitetet i Tromsø har for eksempel 40-50 institusjonsavtaler og over 70 eksternfinansierte prosjekter med russiske partnere, ifølge rektor Dag Rune Olsen.

−  Kan pågående forskningssamarbeid mellom norske og russiske institusjoner videreføres?

−  Der har vi sagt at det vil komme en avklaring i løpet av svært kort tid om hvordan det skal håndteres.

− Så her kan det komme begrensninger eller sanksjoner?

− Ja.

− Hvordan kan det tenkes å se ut?

− Det vil jeg komme tilbake til når vi har bestemt oss, sier Borten Moe, som håper det blir i løpet av denne uken.

Borten Moe forteller videre at en fellesutlysning om midler til norsk-russisk forskningssamarbeid ble tatt ned fra Forskningsrådets nettside tirsdag.

− Den vil ikke bli tatt opp igjen, sier han.

Ifølge Forskningsrådet er det nå 43 aktive prosjekter finansiert av Forskningsrådet, der det er en russisk samarbeidspartner. De har i alt bevilget 260,8 millioner kroner kroner til disse prosjektene.

− Hva skjer med disse?

− Den praktiske oppfølgingen av disse må vi også komme tilbake til, sier Borten Moe.

− Studenter skal bli godt ivaretatt

Han er også opptatt av studentene.

− Vi har mange russiske, ukrainske og også noen hviterussiske studenter i Norge. De skal håndteres på skikkelig vis. Vi har også noen norske studenter i Russland. Det er viktig at de blir godt ivaretatt. Det samme gjelder ansatte ved våre institusjoner, sier han.

Når det gjelder spørsmål knyttet til videreføring av studier, visum og eventuelt livsopphold i Norge for studenter fra de tre landene, er også dette noe han vil komme tilbake til.

− Men vi er avhengig av å få et godt bilde av omfang og behov. Det er ting vi har bedt institusjonene rapportere tilbake til oss på.

Les også: