Da åpent kontorlandskap ble innført, begynte folk å snakke mindre sammen
LUKK

Da åpent kontorlandskap ble innført, begynte folk å snakke mindre sammen

Av Jørgen Svarstad

Publisert 28. oktober 2018 kl. 23:58

Selv om veggene mellom dem forsvant, begynte folk å sende hverandre epost i stedet for å snakke sammen.

Debatten om åpent kontorlandskap ved norske universiteter og høyskoler har skapt mye engasjement.

Tilhengere av de åpne løsningene fremhever gjerne at dette fører til bedre kommunikasjon og mer samarbeid. Men er det tilfelle?

Annonse

Harvard-forskerne Ethan Bernstein og Stephen Turban undersøkte hva som skjedde med medarbeidere som gikk fra å ha egne avlukker i kontorlandskapet, til å jobbe i fullstendig åpne kontorlandskap.

De fulgte 52 ansatte i et av verdens 500 største multinasjonale selskaper der en hel etasje ble omorganisert. Før omorganiseringen satt folk i avlukker i landskapet. Etter omorganiseringen var skilleveggene borte, og landskapet helt åpent. Forskerne utstyrte de ansatte med mikrofoner for å registrere samtalene deres med kolleger.

Her er noen av funnene:

  • Etter omorganiseringen brukte de ansatte 73 prosent mindre tid på ansikt til ansikt-interaksjon.
  • Deres bruk av epost og meldingstjenester gikk opp med 67 og 75 prosent.

I et annet case undersøkte forskerne hvordan interaksjonen mellom bestemte par av kollegaer før og etter overgangen til åpent landskap i et annet multinasjonalt selskap. Av i alt 1830 par, reduserte 643 mengden ansikt til ansikt-interaksjon.

Bare 141 økte mengden fysisk interaksjon. Alt i alt falt ansikt til ansikt-interaksjonen i snitt med 70 prosent. Tilsvarende økte bruken av epost med mellom 22 og 50 prosent (avhengig av beregningsmetode).

I en pressemelding sier forsker Ethan Bernstein:

–  Mitt inntrykk, etter å ha snakket med eiendomssjefer og arkitekter, er at selskapers diskusjoner om fysisk arbeidsmiljø har en tendens til å starte med kostnader per kvadratmeter. Hvis spørsmålet er hvordan man kan redusere kostnadene, er svaret flere personer per kvadratmeter, og da vil åpne kontorløsninger alltid lede på den dimensjonen.

Men Bernstein sier at man ofte ofrer noe når man går over til åpent kontorlandskap.

–  Mange ledere synes å tro at åpne kontorlandskaper både vil redusere kostnadene og forbedre interaksjonene. Mitt håp er at denne forskningen vil være en oppvåkning for de som tror at det ikke er noe kompromiss – at man både vil få reduserte kostnader og bedre interaksjon av disse løsningene, sier han.

Studien ble publisert i Philosophical Transactions of the Royal Society. 

Les flere artikler om åpent kontorlandskap her: