Darwins notatbøker er meldt stjålet
Annonse

Darwins notatbøker er meldt stjålet

Av Jørgen Svarstad

Publisert 24. november 2020

Notatbøkene til Charles Darwin har vært sporløst forsvunnet i over 20 år. Nå har Universitetet i Cambridge varslet politiet.

Det er vanskelig å anslå verdien til de to notatbøkene, som nå Universitetet i Cambridge i England har meldt stjålet, men ifølge BBC er det snakk om mange millioner pund. De har nemlig tilhørt Charles Darwin.

Den britiske forskeren satt og skriblet i de to røde notatbøkene i 1837, etter at han kom tilbake fra reisen sin på HMS Beagle.

Annonse

Notatbøkene ble sist sett i november 2000 på universitetsbiblioteket. De skulle flyttes fra et spesialrom for oppbevaring av manuskripter for å bli fotografert.

Charles Darwin

På denne tiden pågikk det bygningsarbeider på biblioteksbygningen. Så manuskriptene ble flyttet til et midlertidig fotostudio i en midlertidig bygning ved biblioteket.

Oppdaget ved rutinesjekk

I forbindelse med en «rutinesjekk» to måneder senere ble det oppdaget at de var forsvunnet, skriver BBC.

–  Vi vet at de ble fotografert i november. Men vi vet ikke hva som skjedde mellom da og januar 2001, da vi oppdaget at de ikke var der de skulle være, sier universitetsbibliotekar Jessica Gardner til BBC.

Først trodde bibliotekarene at bøkene hadde blitt feilplassert. Opp gjennom årene har de gjennomført en rekke omfattende leteaksjoner , men uten resultater.

Men det er kanskje som å lete etter en nål i en høystakk. For biblioteket har inneholder mer enn 200 km med bokhyller og inneholder over 10 millioner manuskripter, bøker og andre objekter.

Endret konklusjon

Tidligere i år gikk Gardner og hennes team systematisk gjennom hendelsene for 20 år siden på nytt. Nå har de endret konklusjon.

– Disse notatbøkene har antakelig blitt stjålet, sier hun til BBC.

Hun sier at universitetet burde hatt dette som en hypotese fra starten av.

Nå er politiet varslet og manuskriptene er registrert i Interpols database for forsvunne artefakter.

Tegnet et tre

Charles Darwin skrev i notatbøkene da han var 28 år gammel. I sitt hjem i London tegnet han en skisse av tre og skrev «Jeg tror» («I think»).

Han hadde akkurat kommet hjem fra sin formative studiereise til Galápagosøyene og jobbet med vitenskapelige ideer inspirert av turen.

Han tegnet også diagram som viser flere muligheter for en arts utvikling. I 1859 publiserte han en videreutviklet versjon av denne i boken «Om artenes opprinnelse».

–  Disse notatbøkene er virkelig Darwins forsøk på å stille seg spørsmålet om hvor arter kommer fra, hva er artenes opprinnelse, sier professor emeritus i historie og filosofi Jim Secord til BBC.

De to notatbøkene har imidlertid blitt digitalisert og kan leses på nett.

Les også: