– Det er blitt helt greit å snakke ned forskere

– Det er blitt helt greit å snakke ned forskere

Av Jørgen Svarstad

Publisert 31. mars 2017

I sin tale til landsmøtet oppfordret Venstre-leder Trine Skei Grande folk til å lytte mer til forskere.

– Kunnskap er vår tids medisin mot populisme, nasjonalisme, fremmedhat og diskriminering, sa Trine Skei Grande i sin tale til Venstres landsmøte i Ålesund.

Som Forskerforum skrev fredag, svikter forskere partiet til Trine Skei Grande. Ifølge Forskerforbundets medlemsundersøkelse, har Venstre mistet hver tredje velger blant Forskerforbundets medlemmer siden 2013. I januar sa 7,5 prosent av de spurte at de ville stemt på Trine Skei Grandes parti.

Annonse

Les saken her: Slik stemmer norske forskere

Til Forskerforum fremholdt Venstres Iselin Nybø at forskere er en viktig velgergruppe for partiet, men at de ikke hadde vært gode nok til å fortelle om seirene sin innenfor kunnskapsfeltet.

– Skal høre mer på forskere 

I talen sin benyttet Trine Skei Grande uansett sjansen til å snakke opp forskning og kunnskap.

– Vi skal ikke høre mindre på samfunnsøkonomer, som forteller oss hvordan vi kan planlegge slik at barnebarna våre kan få pensjon. Vi skal ikke høre mindre på naturvitere, som forteller oss hvordan vi kan unngå katastrofale klimaendringer. Vi skal ikke høre mindre på psykologer, som forteller oss hvordan de barna som sliter kan få en bedre oppvekst. Vi skal høre mer på dem. Og jeg skal ha meg frabedt at politikere prøver å gjøre de folka små og ubetydelige, sa hun.

– Helt greit å «disse» kunnskap

Og videre:

– Tenk på alle pedagoger og leger som sitter i denne salen. De er eksperter. De redder liv og former liv en helt vanlig dag på jobben. Vi skal høre mer på de ekspertene, ikke mindre.

Hun sa noe av det mest skremmende med utviklingen i verden i dag er at det er blitt helt greit å «disse» kunnskap.

– Det er blitt helt greit å snakke ned noen av de flinkeste folkene vi har i samfunnet, de som er forskere eller eksperter som jobber for å øke kunnskapen vår, sa Grande.

Les også: