Enighet i statsoppgjøret
LUKK
Annonse
Annonse

Enighet i statsoppgjøret

Av Johanne Landsverk

Publisert 9. oktober 2020 kl. 10:30

Det ble torsdag morgen oppnådd enighet i lønnsoppgjøret for ansatte i staten

De fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne satt seks timer på overtid for å finne en løsning i meklingen med staten.

Klokken 06.12 melder NRK at de har kommet til enighet.

Etter bruddet i lønnsforhandlingene mellom staten og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Unio stat og Akademikerne, endte saken hos Riksmekleren. Meklingen startet opp 23. september, og meklingsfristen er satt til onsdag 14. oktober kl. 24.00. Om ikke partene ble enige bli enige, ville det bli streik.

Men ved midnatt 14. oktober hadde partene ennå ikke kommet til eniget. Meklingen fortsatte meklingen på overtid, meldte LO stat på sine nettsider.

Unio la ut dette bildet på sine nettsider onsdag ettermiddag. Hetr ser du Unio stats forhandlingsleder Guro Elisabeht LInd flankert av sine nærmeste medarbeidere i Unio stats forhandlinsgutvalg. Fra venstre: Roar Fosse, Sigve Bolstad, Guro Elisabeth Lind, Atle Gullestad og Jorunn Solgaard. Foto: Unio

Disse er klare for streik

Unio-medlemmer ved Politietaten, Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet fått varsel om at de må gjøre seg klare til å streike fra torsdag 15.oktober kl. 06:00.

Unio stat, som Forskerforbundet hører til under, vil i første omgang ta ut 25 medlemmer i Kunnskapsdepartementet, 40 i Utdanningsdirektoratet og 50 i Politietaten.

For LO stat omfatter uttaket i første omgang 100 medlemmer i Norsk Tjenestemanslag (NTL) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, skriver LO stat på sin hjemmeside.

I alt kan mer enn 1000 statsansatte bli tatt ut i streik.

– Ikke reelle forhandlinger

Unio stat gikk til forhandlingsbordet i september med krav om reallønnsvekst for sine medlemmer, og et ønske om sentrale, prosentvise tillegg. Ifølge forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind var Unio innstilt på å komme til enighet med staten, men det ble aldri reelle diskusjoner om økonomien.

– Staten var urokkelige, og var ikke villige til å gå inn i reelle forhandlinger. Vi har vært svært tydelige på at det hadde vært særlig velkomment med en forhandlingsløsning i år, men det ble dessverre umulig. Man finner ikke en forhandlingsløsning uten først å ha reelle forhandlinger, uttalte Lind etter at bruddet var en realitet.

Kan bli streik i Oslo kommune

I september ble det brudd i forhandlingene mellom Unio og Oslo kommune. Også for Unio Oslo kommune går meklingsfristen ut ved midnatt onsdag 14. oktober, og i dag har medlemmene fått beskjed om hvem som må være i beredskap i tilfelle det blir streik.