«Du må ha tro på deg selv– du er jo smart!»
LUKK

«Du må ha tro på deg selv– du er jo smart!»

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. august 2018 kl. 10:01

Ha tro på deg selv. Pass deg for store egoer. Skriv litt hver dag. Her er rådene kjente norske akademikere ville gitt seg selv som unge.

Hvis du skulle gå bak i tid og fortalt deg selv, som ung akademiker, én ting du har lært om akademia, hva ville du sagt? Professor ved Nathan C. Hall ved McGill University i Montreal stilte dette spørsmålet på Twitter, og fikk flere hundre svar. De gå råd til seg selv om alt fra viktigheten av å ta finne en god balanse mellom jobb og fritid, om viktigheten at å si nei , få nok søvn, være snill og samarbeide med folk du liker. Nederst i saken finner du et utvalg av Twitter-meldingene.

Forskerforum stilte spørsmålet til en håndfull profilerte norske akademikere. Her er rådene de ville gitt seg selv som unge:

Gunnar Bovim (58)

Rektor ved NTNU og professor i nevrologi 

– Søk mer samarbeid, både nasjonalt og internasjonal. Folk er stort sett greie.

May-Britt Moser (55)

Professor i nevrovitenskap ved NTNU og nobelprisvinner 

–  Ja, May-Britt, du er brennende interessert i faget – og nysgjerrig. Du jobber som en gal fordi det er spennende, men du må ha tro på deg selv– du er jo smart!

Dag O. Hessen (62)

Professor i biologi ved UiO 

–Finn deg ett stort spørsmål som du vil besvare, og forfølg det.

Thomas Hylland Eriksen (56)


Professor i sosialantrolologi ved UiO 

– Følg lidenskapen, og aldri glem hvorfor du begynte i akkurat dette faget, uansett hvor strømlinjeformet og«profesjonalisert» de prøver å gjøre deg.

Christine B. Meyer (54) 

Professor i strategi og ledelse ved Norges handelshøyskole

–  Jeg ville gitt meg selv rådet å forske på noe som jeg brant for og som jeg hadde utrolig lyst å vite mer om. I en lang forskerkarriere trenger en drivkraften som ligger i å jobbe med noe en er svært interessert i. Det betyr også å stålsette seg for råd om å gå enklere veier eller ta fatt i noe bare fordi det er på moten.

Mari Sundli Tveit (44)

Rektor ved NMBU, leder av Universitets- og høgskolerådet og professor i landskapsarkitektur

–  Senk skuldrene! La nysgjerrighet, kreativitet og glede over faget få spillerom. Stå opp for deg selv og andre og ta ansvar. Ha mot og tro på eget bidrag. Du er med på å skape ny kunnskap og nye løsninger for fremtiden. Og ta litt fri – løft blikket og oppdag det du ikke ser etter.

Fanny Duckert (70) 

Professor i psykologi ved UiO 

– Ikke utsett skrivingen til skrivebordet er ryddet. Skriv litt hver dag!

Stein Erik Ulvund (65)

Professor i pedagogikk ved UiO/Universitetet i Tromsø 

– Jeg ga meg selv dette rådet og har fulgt det: «Slutt aldri med å forberede deg grundig før du skal ha undervisning, selv om du tror du kan svært godt det temaet du skal formidle  til studentene.»

Anine Kierulf (44)

Jurist og  fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter 

–  Les Jens Bjørneboes «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden» – og forhold deg motsatt.

Anne Husebekk (62)

Rektor ved Universitetet i Tromsø og professor i immunologi 

– Jeg ville jeg tenkt enda mer internasjonalt og tverrdisiplinært enn jeg gjorde. Jeg ville skaffet meg et tett internasjonalt nettverk til glede for prosjektene og med mulighet for regelmessig utveksling av studenter/post docs. Jeg ville vært mer åpen for behov for kompetanse innenfor flere fagområder og bygget opp forskningsgruppen systematisk med tanke på tilstrekkelig tverrdisiplinær kompetanse.

Benedicte Bull (49)

Professor ved Senter for utvikling og miljø, UiO 

–   Akademia er et fellesskap. Uten gode kolleger er selv den største intellektuelle kapasiteten ingenting. Pass deg for store egoer, og tenk på tiden du bruker til administrative oppgaver som kan påvirke hvem du vil omgi deg med som vel investert tid. Dette er altså ikke en «dyrekjøpt erfaring». Jeg har hatt utrolig flaks når det gjelder dette og tenker at det er det som har gjort at jeg er blitt på universitetet og gleder meg til å gå på jobb hver dag.

Petter Aaslestad (65)

Leder av Forskerforbundet og professor i litteraturvitenskap ved NTNU 

– Jobb med det som er viktig for deg og verden, uten å klage over at du også må gjøre en del kjedelige ting. Kast ikke bort energi på forestillingen om at en akademia-karriere er det eneste saliggjørende.

Janne Haaland Matlary (61) 

Professor i statsvitenskap ved UiO 

– Vær deg selv, vær tro mot sannhetssøken som akademiets oppgave, si sannheten og ikke inngå kompromisser. Speak truth to power.

Benedikte M. Høgberg (45)

Professor ved Institutt for offentlig rett ved UiO 

–  Livet går fort; følg derfor dine egne instinkter, lytt til og bruk bare tid på dem som vil deg vel, har noe du kan lære, eller som er villig til å lære av deg.

Bernt Hagtvet (72)

Professor i statsvitenskap ved UiO/Høyskolen Kristiania  

– En ting jeg har lært etter et langt liv i akademia , og som jeg ikke kunne forutse da jeg startet, er hvor lammende for kreativitet og intellektuell kvalitet det rigide universitetsbyråkratiet er, særlig på fakultetsnivå.   Små mennesker ofte, overbetalte papirflyttere. Slik norske  universiteter er blitt nå, vil jeg aldri kunne anbefale et ungt menneske forsøke å slå inn på forskerveien. Den store grå flokk av studenter som bare gidder å lese det de må, og knapt det, er et moment I tillegg
  • Vil du holde deg oppdatert på nyheter og debatter om forskning og høyere utdanning? Abonner på Forskerforums nyhetsbrev​.
Her er et noen av svarene Nathan C. Hall fikk da han stilte spørsmålet på Twitter: