– Et stadig mer polarisert politisk klima svekker den akademiske friheten
Annonse

– Et stadig mer polarisert politisk klima svekker den akademiske friheten

Av Jørgen Svarstad

Publisert 21. oktober 2020

Den norske regjeringen støtter erklæring som forplikter Norge til å jobbe for å beskytte den akademiske friheten i verden.

Denne uken signaliserte statsråd for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim (H) støtte til the Bonn Declaration on Freedom of Scientific Research på vegne av Norge.

Dette forplikter Norge til å arbeide aktivt for å beskytte den akademiske friheten i verden, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Annonse

–  Jeg er bekymret over at et stadig mer polarisert politisk klima fører til at den akademiske friheten blir svekket, og at vi ikke lenger kan ta den for gitt. Fri forsking og akademisk frihet er en av grunnsteinene i eit demokratisk samfunn. Derfor støtter jeg den nye erklæringen for å slå ring rundt den akademiske friheten, sier Asheim i pressemeldingen.

Bonn-erklæringen ble lansert på en ministerkonferanse om det europeiske forskingsområdet (ERA). Her deltok forskingsministre fra de 27 EU-landene, Den afrikanske union og 16 andre land, blant disse Norge. Erklæringen har foreløpig fått støtte fra 40 land.

  • Les også: