Folkestad går av

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 22. september 2015

Unio-lederen gir seg etter 14 år.

Fakta
  • Vedtatt 21. oktober 2015 av Forskerforbundets representantskap.

Flyktningkrisen i Europa har utviklet seg til en humanitær katastrofe. Akkurat nå er tusenvis av desperate mennesker på flukt over Middelhavet og gjennom Europa. Mange har kommet til Norge.

Den brutale borgerkrigen i Syria har vart i tre år. Til nå har om lag 2,7 millioner syrere krysset grensene inn til nabolandene. Mer enn 6,5 millioner mennesker er på flukt inne i landet, og mange hundre tusen sulter i beleirede byer, ifølge Flyktninghjelpen. Alt tyder på at krisen vil vare i lang tid framover.

Regjeringer i Europa må gjøre alt i deres makt for å hjelpe flyktningene. Når basisbehov som mat, vann og trygghet er dekket, begynner det langsiktige arbeidet med å få mennesker på fote igjen. I en konfliktsituasjon blir utdanning sett på som luksus, men utdanning er en fundamental menneskerettighet. Utdanning hjelper flyktningene, enten de er barn, unge eller voksne til å komme seg på beina igjen. De kan løfte seg selv ut av fattigdom, delta fullt ut i samfunnet og leve et verdig liv.

I september vedtok FNs generalforsamling de nye bærekraftige utviklingsmålene. Verdens statsledere har blant annet slått fast at det er mulig å utrydde fattigdom og utjevne ulikheter innen 2030. Norge har de politiske forpliktelsene, ressursene og menneskene som behøves.

Forskerforbundet oppfordrer den norske regjeringen til å vise solidaritet med flyktningene og tilby utdanning til de som får opphold i Norge. Vi oppfordrer også alle andre fagforeningen i Europa til å sende en tilsvarende oppfordring til sin regjering.

Anders Folkestad har informert valgkomiteen i Unio om at han ikke tar gjenvalg som leder.

– Etter 14 år som leder av Norges nest største hovedorganisasjon, er det tid for å overlate ansvaret til nye krefter, sier Folkestad i en pressemelding.

Annonserer snart ny leder

Valgkomiteen har vært kjent med Folkestads beslutning i en viss tid, og har brukt tida til å jobbe med aktuelle etterfølgere. Etter det Forskerforum er kjent med vil valgkomiteen annonsere forslag til Folkestads etterfølger om kort tid.

– Det finnes mange gode ressurser i Unio, og vi har et godt grunnlag når vi skal velge noen til et så viktig verv som det er å være Unio-leder, sier leder av Unios valkomité Kolbjørg Ødegaard i en uttalelse. 

Les også: Ragnhild Lied kan bli Unios nye leder.

Ble overtalt

Allerede i 2013 varslet Folkestad at han ønsket å gå av som leder av Unio. Han ble likevel overtalt til å fortsette i to år til.

– Anders Folkestad har gjort en flott jobb som leder gjennom disse årene, og etterlater seg en solid og slagkraftig organisasjon. Vi synes det er synd å miste ham som leder, men har forståelse for at han ønsker å prioritere annerledes framover, sier Ødegaard.

Unio organiserer over 330000 arbeidstakere gjennom sine 12 forbund, deriblant Forskerforbundet.