Forskningsselskapet Norce varsler nedbemanning
LUKK
Annonse
Annonse

Forskningsselskapet Norce varsler nedbemanning

Av Jørgen Svarstad

Publisert 28. mai 2020 kl. 09:20

Et av landets største forskningsinstitutter, Norce, varsler at mellom 35 og 40 ansatte kan bli sagt opp.

Det skriver Bergens Tidende (BT). Mandag var det allmøte der dette var tema. Admini­strerende direktør Elisabeth Maråk Støle bekrefter at det blir nedbemanning. Ifølge avisen er det snakk om 35–40 oppsigelser.

– Vi står i en prosess, og det er for tidlig å si hvor mange som må slutte. Det vil bli klart i løpet av den nærmeste måneden.

Inntektene i 2018 var på nesten 1,1 milliarder kroner for konsernet. Underskuddet ble 38,7 millioner kroner. Tidligere i år orienterte ledelsen internt om et negativt driftsresultat på 54 millioner kroner for 2019.

Fakta
FAKTA OM NORCE

Norce ble stiftet i 2017, og er en fusjon av syv selskaper med mål om å bli et sentrum for forskning, innovasjon og verdiskaping.

Det består av forskningsinstitutter tidligere eid helt eller delvis av universitentene i Bergen, Stavanger og Agder. Blant institusjonene innlemmet i NORCE er Uni Research AS , Norut, Christian Michelsen Research AS, International Research Institute of Stavanger AS, Agderforskning AS og Teknova AS.

Det er 610 årsverk i Norce. Ved utgangen av 2018 hadde selskapet 298 forskere med doktorgrad.

Norce har virksomhet i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Haugesund, Kristiansand, Grimstad, Bodø, Bardu, Alta og Svalbard.

Elisabeth Maråk Støle sier at fjoråret var preget av kostnader ved fusjonen av de syv selskapene.

– 2020 blir fortsatt et omstillingsår, med ny organisasjon der vi henter ut synergier etter fusjonen, særlig i administrasjonen. Vi ser for oss å være ferdig med fusjonsarbeidet i løpet av året, sier hun.

– Kan ikke være overraskende

Norce får åtte prosent av sine inntekter fra forskningsrådet. En tredel kommer fra oppdragsforskning, inkludert næringsliv, mens resten kommer fra bidragsforskning.

Styreleder Hans Olav Lindal sier at nedbemannings­prosessen har pågått lenge.

– Det kan ikke være overraskende at nedbemanning er nødvendig, selv om det kan oppleves som dramatisk for noen, sier han til BT.

Ifølge Lindal var hele forutsetningen for å slå sammen de fem instituttene at det skulle føre til kostnadsbesparelser på bemanningssiden.

Les også: Norce trekker varsler om permittering etter klage

– Tar ut synergier

– Nå tar vi ut de synergiene som var planlagt og forventet i fusjonen. Det er et ledd i en større kostnadsreduksjonsplan, sier styrelederen.

Lindal bekrefter at det ble underskudd også i fjor.

– Nå skal det dannes en ny administrasjon, og det er en krevende prosess.

Gisle Andersen er tillitsvalgt i Forskerforbundet i Norce.

– Det meste som kom frem på allmøtet har vært kjent tidligere. Det ble opplyst at det ligger an til nedbemanning på mellom 35 og 40 ansatte, sier han.

Han forteller at fusjonen har vært vanskelig.

– De ansatte arbeider på totalt elleve kontorer over hele Norge. Noen av selskapene drev godt, andre ikke. Målet med sammenslåingen var å oppnå stordriftsfordeler. Sammenslåingen har vært kompleks, sier han.

Les også: