Publisert 6. september 2022 kl. 13:34
– Det har ikke sunket inn enda. Jeg er veldig, veldig overrasket, sier Lene Liebe Delsett, forsker og paleontolog ved Universitetet i Oslo.
Hun var en av få som fant forskningsprosjektet sitt på listen da Forskningsrådet i går offentliggjorde hvilke prosjekter som får penger fra den ettertraktede Fripro-potten (banebrytende forskning). Prosjektet hun fikk støtte til handler om evolusjonen av store dyr i havet.
Forskningsrådet mottok mer enn 1500 søknader. Av dem ble 82 innvilget. Årets innvilgelsesrate på 5,3 prosent var derfor rekordlav. I fjor ble 7,6 prosent av Fripro-søknadene innvilget, skriver Forskningsrådet i en e-post.
Liebe Delsett sier hun fikk sjokk da hun fant prosjektet sitt på listen til Forskningsrådet.
– Jeg har søkt fire ganger før uten å få noe. Det er veldig lite penger i år, det vet alle, sier Liebe Delsett og viser til at Forskningsrådet har vært nødt til å kutte i bevilgningene for å komme à jour med tidligere overforbruk.
– Det er også litt bittersøtt. Jeg kjenner mange dyktige kollegaer, med viktige prosjekter, som ikke har fått. Derfor er dette så overraskende.
8. juni vedtok styret i Forskningsrådet å redusere tildelingsrammen for Fripro med 20 prosent. De fleste var nok derfor forberedt på at det ikke ble noen Fripro-midler på dem i år. Men på Twitter uttrykte forskerne likevel sin misnøye.
I en Twitter-melding viser for eksempel Giosuè Baggio, professor i psykolingvistikk ved NTNU, til at tilslagsraten har blitt halvert sammenlignet med i 2020-21.
Men det er en del av problemet, for på grunn av den lave tilslagsprosenten innen Fripro gjennom flere år, besluttet Forskningsrådets styre i fjor å bruke rådets avsetninger til å øke tildelingsrammen med 300 millioner kroner i 2021.
Atle Grønn, professor i russisk, fikk også avslag. Han er særlig oppgitt over tilbakemeldingene fra panelet som vurderte søknaden hans.
«De faglige tilbakemeldingene på det forventede avslaget jeg nå fikk fra Forskningsrådet (FRIPRO), er faktisk så hjelpeløse og intetsigende at de vil få kultstatus innad i mitt fagmiljø. Gleder meg til å dele dette med kolleger :)» skriver han i en Twitter-melding.
Grønn sendte inn en forbedret søknad basert på tilbakemeldinger han har fått på fire tidligere søknadsrunder. Likevel var årets karakter klart dårligst, og det på femte forsøk. Men han er ikke spesielt overrasket over avslaget og begrunner det med «sånn er tiden».
– Dette er mye viktigere for unge folk som ikke har fast stilling, sier Grønn til Forskerforum.
Han beskriver tilbakemeldingene fra Forskningsrådet som «absurde», men mener det blir altfor komplisert å utdype i en journalistisk artikkel, når han uansett slet med å få panelet i Forskningsrådet til å forstå prosjektet.
Liebe Delsett er helt enig med Grønn i at den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet går hardest utover de unge forskerne. Selv er hun ansatt midlertidig fram til neste sommer. Med penger til et nytt forskningsprosjekt er hun sikret jobb i hvert fall i fire år til.
– Det var være eller ikke være for at jeg skal fortsette som forsker. Det gir forutsigbarhet, tid og penger til å gjøre god forskning, sier Liebe Delsett.
– Jeg er heldig ettersom jeg er relativt tidlig i karriereløpet, men det blir vanskelig for mange. Det er lite penger i år og kanskje ingenting neste år.
Rettelse 6.9 kl. 15.44: Riktig innvilgelsesprosent for Fripro-søknadene i fjor er 7,6 prosent.
Les også: