Oslo: Nå stenger universitetene og høyskolene igjen
Annonse

Oslo: Nå stenger universitetene og høyskolene igjen

Av Jørgen Svarstad

Publisert 23. januar 2021

Alle universitetene og høyskolene i Oslo må stenge campus for studenter.

Etter utbruddet av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo ble kjent fredag, kommer regjeringen nå med en rekke skjerpede tiltak i ti omkringliggende kommuner, deriblant Oslo og Ås.

Her må universitetene og høyskolene stenge dørene for studenter. Fra nå av blir det bare digital undervisning.

Annonse

På den digitale pressekonferansen lørdag morgen sa helseminister Bent Høie (H):

–  Når det gjelder universiteter, høyskoler og fagskoler skal det innføres digital undervisning for alle. All undervisning eller planlagte arangementer skal utsettes eller gjøres digitale. Lokalene ved universitetene, høyskolene og fagskolene stenger for studenter.

Tiltakene vil i første omgang vare frem til 31. januar.

Kommunene som berøres er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Det betyr at Oslos to universiteter og de mange høyskolene i byen, må stenges for studenter.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås må også stenge.

Barnehager og skoler kan bli stengt

Foreldre som bor i disse kommunene kan også få selskap av barna på hjemmekontoret.

Regjeringen har nemlig oppjustert til rødt nivå for alle barnehager og grunnskoler.

Det betyr ikke at de stenger. Men kommunene har mulighet til å stenge barnehager og skoler noen dager, slik at de får mulighet til å forberede seg på det nye regimet med mindre grupper og kohorter. Det kan også bli reduserte åpningstider.

Asheim: – Ikke med et lett hjerte

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet utdypes tiltakene.

Der står det:

«Neste uke skal all undervisning og planlagte arrangementer enten utsettes eller gjennomføres digitalt. Lokalene ved fagskoler, høyskoler og universiteter stenges for alle studenter, og ansatte må følge de samme reglene som i arbeidslivet for øvrig. I disse kommunene er det nå innført påbud om hjemmekontor for alle som kan.»

– Det er ikke med lett hjerte vi stenger campus neste uke for studenter i disse kommunene. Den uoversiktlige og bekymringsfulle smittesituasjonen gjør at vi må iverksette svært inngripende tiltak hvor dette er ett av dem. Jeg håper virkelig det blir med disse fem hverdagene og at situasjonen etter hvert tillater oss å gå tilbake til noe mer fysisk tilstedeværelse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingene.

– Forventer at de følger opp studentene

Studentene har det siste året måttet forholde seg til mye digital undervisning og få faglige og sosiale aktiviteter på campus.

– Uavhengig av om undervisning er digital eller fysisk, forventer jeg at utdanningsinstitusjonene følger opp studentene sine. Det har vært et år preget av avstand, karantene for noen og ensomhet for mange. Jeg vet det er tøffe tak for mange, men jeg håper vi klarer å ta ekstra godt vare på hverandre en liten stund til og holder ut, sier Asheim.

Les også: