Raymond Johansen vil ha digital undervisning «i alle situasjoner der det er mulig»
LUKK

Raymond Johansen vil ha digital undervisning «i alle situasjoner der det er mulig»

Av Jørgen Svarstad

Publisert 26. oktober 2020 kl. 14:46

Byrådet i Oslo har kommet med nye smittetiltak. Men rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo kan ikke love å legge om til heldigital undervisning.

På en pressekonferanse mandag klokken 14 la byrådet i Oslo frem nye smitteverntiltak, blant annet nye påbud om munnbind og begrensninger for hvor mange personer som kan være samlet.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom også med en oppfordring til universitetene og høyskolene.

Han sa at byrådet oppfordrer Kunnskapsdepartementet og universitetene og høyskolene til å innføre digital undervisning ved lærestedene «i alle situasjoner der det er mulig».

De nye tiltakene trer i kraft torsdag 29. oktober klokken 12.00.

Kort tid etter pressekonferansen sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo til Forskerforum at de ikke har bestemt seg for hvordan de vil møte oppfordringen fra byrådet.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Foto: Aksel Kjær Vidnes

Han minner om at de har frem til torsdag klokken 12 på å bestemme seg, og sier han vil involvere hele organisasjonen. 

Stølen forteller at de fleste forelesningene hos dem allerede er digitale, og sier det er lite fysisk tilstedeværelse for studentene. Men det er ikke gitt at UiO vil legge om til heldigital undervisning.

–  Vi må vurdere om det er riktig å unngå fysiske forelesninger i enhver situasjon, eller om det kanskje ikke er det mest hensiktsmessige. Dette er studenter i en sårbar situasjon, og jeg tenker at dette også må telle når vi jobber videre med dette. 

– En viss fysisk tilstedeværelse er viktig

Han sier han er opptatt av at studentene ikke må ta en for stor del av byrden.

–  Jeg er opptatt av studenters liv og mentale helse. Mange har disse har kommet fra ulike steder av landet og verden, og har ikke nødvendigvis et stort nettverk. En viss fysisk tilstedeværelse tror jeg fortsatt er viktig. 

Han fortsetter:

– Du skal ikke gå langt inn på en butikk eller kjøpesenter for å se at det er mange mennesker til stede. Det må være en viss balanse, vi kan ikke la studentene ta en for stor del av byrden. 

Nye regler for munnbind

I tillegg til oppfordringen om digital undervisning, skjerper byrådet anbefalingen om hjemmekontor. Alle arbeidsgivere må dokumentere at de har et system for hjemmekontor, som sikrer at alle som ikke må være fysisk på arbeidsplassen jobber hjemmefra.

– Selv om det er en anbefaling om hjemmekontor, er det mye som tyder på at folk drar på jobb, selv om jobb kan utføres hjemmefra, sa Johansen.

Nye munnbind-regler kom også på pressekonferansen.

Det blir innført påbud om munnbind på offentlig sted der man ikke kan opprettholde én meter avstand.

Maksgrensen på antall personer som kan samles på innendørs arrangementer reduseres fra 50 til 20 der det ikke er sitteplasser.

– Finn steder studentene kan møtes

På pressekonferansen til regjeringen og de nasjonale helsemyndighetene to timer senere, kom det ikke noen anbefalinger for universitetene og høyskolene spesielt.

Men den nye anbefalingen om å ikke ha kontakt med mer enn ti personer i løpet av en uke, gjelder for studenter som alle andre .

Kunskapsminister Guri Melby (V) viste til en undersøkelse som sier at en av tre studenter er ensomme.

– Vi ber derfor om at studentene selv, men også utdanningsinstitusjonene og samskipinadene sammen, finner måter studentene kan møtes, samtidig som man overholder smittevernreglene. Det går an, sa hun.

Les også: