Regjeringen foreslår lovendring – vil ha kontroll over nedlegging av studiesteder
LUKK
Annonse
Annonse

Regjeringen foreslår lovendring – vil ha kontroll over nedlegging av studiesteder

Av NTB og Lina Christensen

Publisert 16. juni 2023 kl. 14:06

Regjeringen får kritikk for forslaget om å frata universiteter og høyskoler rett til å legge ned studiesteder.

– Dette forslaget oser nok en gang av mistillit fra Borten Moe og regjeringen mot hele utdanningssektoren, sier Venstres nestleder Abid Raja, som sitter i utdanningskomiteen på Stortinget.

I dag la forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) fram forslag til ny lov for universiteter og høyskoler. Et av forslagene er at beslutninger om å legge ned studiesteder skal tas av regjeringen. I dag er dette opp til universitets- og høyskolestyrene.

– Regjeringen utfordrer med dette forslaget universitetenes og høyskolenes selvstyre, og de bryter kraftig med prinsippet om armlengdes avstand, sier Raja.

Han mener forslaget ikke rimer med den såkalte tillitsreformen som regjeringen har gått inn for.

Høyres Kari-Anne Jønnes mener forslaget betyr at makten flyttes lenger unna dem som vet best.

– Høyre har tillit til at universitetene og høgskolene tar gode valg på vegne av seg selv, samfunnet og regionene de er en del av, sier hun.

Tror det blir færre nye studiesteder

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, tror forslaget vil føre til at færre tørr å opprette nye studier.

– Jeg tror vi sementerer studiestedene i Norge gjennom dette. Vi får mindre dynamikk, og jeg tror ikke det kommer noen store initiativer fra Universitetet i Oslo, sier Stølen til Forskerforum.

– Hvis jeg oppretter et studie et eller annet sted, så vet jeg at jeg ikke kan legge det ned uten å gå til Stortinget. Det betyr at jeg ikke kommer til å opprette det studiestedet, fortsetter han.

Også Norsk studentorganisasjon reagerer på at regjeringen strammer grepet.

– At nedleggelse av studiesteder skal bestemmes politisk og ikke av institusjonene selv er feilslått. Vi mener nedleggelse skal bestemmes av de som sitter nærmest studentene, og det er ikke politikerne på Stortinget. Nå kan institusjonene bli tvunget til å drive studiesteder som ikke har forutsetninger for å tilby utdanning av høy kvalitet, sier leder Maika Marie Godal Dam i en pressemelding.

Borten Moe: – Tydeliggjøring av ansvarsforholdene

Da Borten Moe presenterte forslaget, anerkjente han at mange var kritiske i høringsrunden.

– Hvorfor har dere ikke lyttet til høringssvarene?

– Fordi det er et politisk ansvar. Alle studiesteder er et resultat av politiske vedtak – Universitetet i Oslo er et resultat av politisk vedtak – det finnes ikke en institusjon eller en campus som ikke er et resultat av et politisk vedtak. Dette er ikke et forbud mot å legge ned studiesteder, men vi tydeliggjør at hvis det skal skje, så må den norske regjeringen fatte vedtaket. Det er en tydeliggjøring av styrings- og ansvarsforholdene, sier Borten Moe til Forskerforum.

  • Les mer om lovforslaget: