Regjeringen gir 35 lærerutdanninger dispensasjon fra karakterkravene
LUKK

Regjeringen gir 35 lærerutdanninger dispensasjon fra karakterkravene

Av NTB

Publisert 21. juni 2024 kl. 11:57

35 lærerutdanninger fordelt på 12 universiteter og høgskoler får dispensasjon fra karakterkravene fra høsten.

Dispensasjonene gjelder for et eller flere av de ulike lærerutdanningene ved skolene, enten fra alle nivåkravene, eller bare fra karakterkravet i matematikk.

– Vi trenger flere lærere, men de karakterkravene vi har i dag, hindrer motiverte folk fra å begynne på en lærerutdanning. Nå gir vi de utdanningene som har søkt om det, dispensasjon fra kravene. Det betyr at vi allerede fra i høst kan ta opp flere lærerstudenter over hele landet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp), i en pressemelding.

Høgskolene i Østfold, Volda, Vestlandet, NLA Høgskolen samt Nord universitet, Oslo Met, UiT (Norges arktiske universitet) og Universitetet i Sørøst-Norge får dispensasjon fra alle nivåkravene.

Høgskolen i Innlandet, MF vitenskapelige høgskole og Universitetet i Agder får alle dispensasjon fra karakterkravet i matematikk for flere av utdanningstilbudene sine, mens Samisk høgskole får dispensasjon for både karakterkrav og skolepoeng.

Til sammen gjelder dette 35 ulike lærerutdanninger, både til grunnskolelærerutdanninger, lektorutdanning og i praktisk-estetiske fag.

Etter at hovedopptaket er ferdig i sommer, kan dermed disse institusjonene gjennom lokale opptak ta opp søkere som ikke oppfyller dagens krav til karakter i norsk og matematikk.

I dag finnes det nasjonale karakterkrav på to typer utdanninger i Norge, nemlig sykepleier- og lærerutdanningene. Det er lokale nivåkrav på enkelte studier, men for de aller fleste andre utdanninger er det i hovedsak generell studiekompetanse som er kravet.

I april foreslo regjeringen å fjerne kravene for sykepleierutdanning og å åpne for dispensasjoner for lærerutdanningene.

  • Les mer: