Russiske tidsskrifter trekker over 800 artikler
LUKK
Annonse
Annonse

Russiske tidsskrifter trekker over 800 artikler

Av Julia Loge

Publisert 9. januar 2020

Det russiske vitenskapsakademiet har undersøkt uetiske publiseringspraksiser.

Etter indikasjoner på at den russiske forskningspubliseringen er plaget med plagiat, selvplagiat og gaveforfatterskap, startet det russiske vitenskapsakademiet «RAS-kommisjonen for å motvirke forfalskning av vitenskapelig forskning». Nå har kommisjonen foreslått at over 2500 artikler i 541 tidsskrifter trekkes.

De 869 artiklene som allerede har blitt trukket er «nesten to størrelsesordrer mer enn det totale antallet tilbaketrukne artikler fra russiske magasiner i alle tidligere år», står det i rapporten fra RAS-kommisjonen.

Annonse

Gerson Sher, som nylig her skrevet om forskningssamarbeidet mellom USA og Russland, sier til Science at rapporten «vil styrke mistanken og frykten mange har for at landet deres ikke er på rett vei i vitenskapen og at det skader sitt eget rykte».

Ifølge Science publiserer russiske forskere mye mer i nasjonale tidsskrifter, som hovedsakelig utgis på russisk, enn forskere i andre land. Et russisk selskap som spesialiserer seg på å oppdage plagiat, Antiplagiat, skal ha gått gjennom 4,3 millioner russiskspråklige artikler og funnet over 70 000 artikler som var publisert minst to ganger, med noen studier som var publisert opp til 17 ganger.

  • Les også: