Sanner: – Et mer normalt budsjett for 2022
LUKK
Annonse
Annonse

Sanner: – Et mer normalt budsjett for 2022

Av NTB

Publisert 12. oktober 2021

Oljepengebruken tas ned i statsbudsjettet for 2022, og dette blir et mer normalt budsjett, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) før budsjettframleggelsen.

Fra nasjonalbudsjettet, som ble publisert kl. 08:

  • Regjeringen vil bruke 322,4 oljemilliarder til neste år, 84,4 milliarder mindre enn i år
  • Samlet verdiskapning i Fastlands-Norge (BNP-Fastlands-Norge) er ventet å øke med 3,8 prosent neste år, mot en ventet økning på 3,9 prosent i år.

Oljepengebruken tas ned i statsbudsjettet for 2022, og dette blir et mer normalt budsjett, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) før budsjettframleggelsen.

Annonse

– Søvnen har vært veldig god, selv om jeg må innrømme at jeg er litt spent før en så stor og viktig dag. Statsbudsjettet er alltid viktig, men det er spesielt i dag siden det er det siste budsjettet Solberg-regjeringen legger fram, sa finansministeren til pressen som hadde samlet seg utenfor Sanners hjem i Bærum tirsdag morgen.

– Mye går bra i norsk økonomi. Det betyr at vi kan ta ned oljepengebruken, noe vi gjør i 2022. Det er godt å kunne overlevere en økonomi i bedre stand enn den vi overtok, sa han.

Sanner overtok statsrådsposten i januar 2020 og beskriver selv at han fikk en drøy måned som «vanlig» finansminister før koronakrisen slo inn.

– Jeg mener at vi sammen, inkludert opposisjonen og partene i arbeidslivet, samlet oss om gode tiltak. Når jeg ser tilbake, så mener jeg at vi har lyktes med å komme ut av krisen med et sterkt næringsliv, sånn at folk kan komme tilbake på jobb.

Det har vært tøffe prioriteringer i arbeidet med dette budsjettet, ifølge Sanner.

– Det må vi venne oss til. Handlingsrommet i budsjettet framover kommer til å bli mindre enn det har vært. 

Han sier at han ikke er bekymret for hva Støre-regjeringen vil gjøre med budsjettet.

– Men vi er politisk uenig, så det blir en ny retning. Jeg håper de tar vare på den gode utviklingen i arbeidsmarkedet.

Venter lavere arbeidsledighet

Regjeringen legger opp til å bruke 322,4 oljemilliarder neste år. Det er 84,4 milliarder kroner mindre enn i år.

– Bruken av oljepenger i 2022 er anslått til 322,4 mrd. kroner, målt ved det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet, skriver regjeringen i en pressemelding. 

Det tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet ved inngangen til året, ned fra 3,6 prosent i år. Dermed er oljepengebruken innenfor den såkalte handlingsregelen på tre prosent. 

– Gjenåpningen av samfunnet har gitt høy fart i norsk økonomi. Den økonomiske krisen er nå i all hovedsak over, og store deler av næringslivet venter høy vekst fremover, skriver Finansdepartementet.

I nasjonalbudsjettet for 2022 anslås det en registrert gjennomsnittlig arbeidsledighet hos Nav på 2,4 prosent neste år.

Det er en nedgang sammenlignet med anslaget for i år, som er på 3,2 prosent.

Les også: