Svein Stølen blir eneste rektorkandidat på UiO
Annonse

Svein Stølen blir eneste rektorkandidat på UiO

Av Jørgen Svarstad

Publisert 12. februar 2021

– Jeg gleder meg til å ta fatt på en ny rektorperiode, sier Svein Stølen.

Valgstyret ved Universitetet i Oslo godkjente fredag sittende rektor Svein Stølen som rektorkandidat ved universitetet for 2021-2025. Nåværende viserektor Åse Gornitzka er prorektorkandidat.

De har ingen motkandidater.

I praksis betyr det at det er avgjort hvem som blir rektor de neste fire årene. Rent formelt må mer enn halvparten av universitetsstyrets medlemmer stemme for disse kandidatene.

Annonse

– Jeg gleder meg til å ta fatt på en ny rektorperiode, sier Svein Stølen til Uniforum.

Fredag lanserte også rektor Svein Stølen den nye valgplattformen for 2021-2025.

Dagens viserektor Åse Gornitzka overtar som prorektor etter Gro Bjørnerud Mo. Per Morten Sandset fortsetter som viserektor for forskning og innovasjon. 

De to nye medlemmene i rektoratet blir Bjørn Stensaker, som blir viserektor for utdanning, og Mette Halskov Hansen, som blir viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet.

I Uniforum har flere UiO-ansatte uttrykt skuffelse over at Stølen ikke får noen motkandidater.

– Jeg synes det er synd at det ikke er noen motkandidater til sittende rektor – ikke fordi jeg vil bli kvitt ham, men fordi jeg synes det er en god demokratisk mekanisme å gjøre opp «status» hvert fjerde år, sier biologiprofessor Nils Chr. Stenseth til avisen.

– Jeg synes en forutsetning for et levende universitetsdemokrati er at det er reelle valg, kommenterer Gunn Enli, prodekan for studier og utdanning ved HF-fakultetet.

Professor i medisin Johanne Sundby karakteriserer det som et «symptom på akademias vanskelige stilling, med mer vekt på produktivitet og innovasjon, enn på virkelig akademisk refleksjon og samfunnsnytte.»

Dette er «Team Stølen»:

Svein Stølen (Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet) er professor i kjemi og rektor ved UiO 2017-2021. Han stiller til gjenvalg med sitt nye team, Stølen & Gornitzka.

Åse Gornitzka (Det samfunnsvitenskapelige fakultet) er professor i statsvitenskap. Hun er viserektor for forskning og internasjonalisering fra 2017-2021 og stiller til valg som prorektor med samme ansvarsområde.

Bjørn Stensaker (Det utdanningsvitenskapelige fakultet) er professor i pedagogikk og leder av LINK – Senter for Læring og Utdanning, og vil bli utnevnt som viserektor for utdanning.

Per Morten Sandset (Det medisinske fakultet) er professor i medisin og viserektor for forskning og innovasjon 2017-2020, og vil fortsette i samme funksjonen i det nye teamet.

Mette Halskov Hansen (Det humanistiske fakultet) er professor i Kinastudier, og vil bli utnevnt som viserektor for klima/miljø og tverrfaglighet.

Les også: