Tor Grande konstitueres som ny rektor ved NTNU
LUKK

Tor Grande konstitueres som ny rektor ved NTNU

Av Lina Christensen

Publisert 15. desember 2023 kl. 11:13

Anne Borg gikk på dagen. Nå er Tor Grande, prorektor for forskning, konstituert som ny rektor ved NTNU.

Tor Grande konstitueres som rektor ved NTNU fra og med fredag inntil ny rektor ansettes. Det skjer etter at Anne Borg trakk seg fra stillingen på dagen. Grande kommer fra stillingen som prorektor for forskning og formidling.

Det ble vedtatt på et ekstraordinært styremøte fredag.

Bakgrunnen for det plutselige rektorskiftet er et leserinnlegg i Dagens Næringsliv, der Borg i kraftige ordelag kritiserte to NTNU-forskere for deres uttalelser om en rapport om kjernekraft fra Rystad Energy.

Fakta
Tor Grande
• Født 11. august 1963 i Trondheim
• Professor i uorganisk kjemi og materialteknologi ved NTNU
• Konstituert rektor ved NTNU fra 15. desember 2023. Tidligere prorektor for forskning og formidling samme sted.

Etter at Borg trakk seg, har NTNUs styre kommet med en uttalelse, der de omtaler leserinnlegget som kritikkverdig fordi det kunne oppfattes som begrensende for den akademiske ytringsfriheten. Styret mener en rektor ikke skal irettesette egne ansatte offentlig. De konkluderer også med at kontakten mellom Anne Borg, norsk industri og NHO i forkant av leserinnlegget kunne skape uklarhet om NTNUs uavhengighet.

Nå ber styret om at eksisterende avtaler med næringslivet gjennomgås for å sikre akademisk frihet og universitetets uavhengighet.

Styret ber også om at det legges fram en sak for hvordan akademisk frihet ivaretas ved NTNU og hvordan NTNU skal følge opp konklusjonene fra Kierulf-utvalgets utredning om akademisk ytringsfrihet.

Les også: