Ungarn forbyr kjønnsstudier – får krass kritikk av europeiske akademikere
LUKK

Ungarn forbyr kjønnsstudier - får krass kritikk av europeiske akademikere

Av Jørgen Svarstad

Publisert 23. august 2018 kl. 12:08

Ungarn bryter prinsippet om akademisk frihet. Landets universiteter risikerer å bli isolert. Det uttaler den europeiske sammenslutning av vitenskapselskap (Allea).

Ungarns regjering planlegger å fjerne kjønnstudier fra landets universiteter. Begrunnelsen er blant annet at faget er lite relevant for arbeidslivet.

Nå kommer organisasjonen Allea – den europeiske sammenslutning av vitenskapselskap,  med en skarp uttalelse mot den ungarske regjeringen. Allea sier at landet risikerer å svekke båndene til andre europeiske universiteter.

Et mulig forbud mot kjønnsstudier er det siste av flere nylige angrep mot akademisk frihet i Ungarn, skriver Times Higher Education. Regjeringen har også begrenset universitetenes økonomiske autonomi og foreslått en lov som kan tvinge Central European University i Budapest til å forlate landet.

Allea: Ungarn bryter prinsipper om akademisk frihet

«Som ved tidligere anledninger, gjennom forbud mot visse forskningsemner, bryter den ungarske regjeringen nok en gang internasjonalt etablerte og aksepterte prinsipper om akademisk frihet, vitenskapelig ekspertise og selvstyrte vitenskapelige institusjoner. Å se bort fra slike grunnleggende prinsipper, undergraver det tradisjonelt utmerkede og høyt anerkjente ungarske vitenskap, og truer dens ledende rolle i regionen»,  skriver Allea.

Allea består av 59 akademier fra over 40 land. Fra Norge er  Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Norske Videnskaps-Akademi medlemmer.

– Mer basert på ideologi enn vitenskap

Det var tidligere denne måneden at de ungarske universitetene fikk 24 timer på å kommentere et forslag fra den ungarske høyrepopulistiske regjeringen om at det fra nå av ikke lenger skulle undervises i i kjønnsstudier. Kjønnsstudier har vært en stund vært utsatt for verbale angrep fra regjeringen.

Utdanningsministeren Bence Rétvári har tidligere uttalt at universitetsgrader være basert på vitenskap. Men kjønnsstudier er mer basert på ideologi enn vitenskap, og er derfor uegnet som universitetsstudier, mener han.

I en uttalelse sa talsmann Zoltan Kovacs at det «ikke er noen dokumentert etterspørsel etter kandidater med kjønnsstudier på det ungarske arbeidsmarkedet». Og videre:

– Det er ingen økonomisk begrunnelse for studier som dette, og derfor har vi grunn til å anta at de ikke ble opprettet som svar på arbeidsmarkedsbehov, og heller ikke for å gi studentene ferdigheter som lett kan omsettes på arbeidsmarkedet, melder Fox News.

Det er i dag bare to universiteter som tilbyr kjønnsstudier i Ungarn.

– Politiserer vitenskapen i Ungarn

Organisasjonen Allea sier videre i sin uttalelse:

«Den ungarske regjeringen politiserer vitenskapen og truer Ungarns sterke europeiske og internasjonale partnerskap innenfor forskning.»

Statsminister Viktor Orbáns regjering har blitt beskyldt for å gjøre ubotelig skade på forsknings- og utdanningssystemet i Ungarn. Times Higher Education skriver at  regjeringen har foretatt store kutt i antall studieplasser. Investeringene i forskning har blitt redusert med en femtedel siden 2010. Ungarn er nå det eneste landet i OECD som nå bevilger mindre penger til universitetsforskning enn før finanskrisen. Regjeringen ønsker istedet et mer «yrkesorientert» system der unge mennesker skal velge studieretning basert på det markedet etterspør.

I tillegg er et av Ungarns mest anerkjente universitet, Det sentraleuropeiske universitet (CEU) Budapest, truet av nedleggelse på grunn av en ny lov om høyere utdanning. Universitetet finansieres av milliardæren og filantropen George Soros, som har blitt utsatt for en hatkampanje fra den ungarske regjeringen.

Les også: