Vil øke støtten til forfulgte forskere
LUKK

Vil øke støtten til forfulgte forskere

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 13. september 2016 kl. 11:27

Antall søknader om arbeidsopphold fra forskere på flukt er doblet fra i fjor.

Universitetet i Oslo (UiO) tar imot én forsker i året gjennom nettverket Scholars at Risk. På universitetets styremøte i morgen vil det bli foreslått å øke satsingen til fire forskere i året, skriver Uniforum.

Økningen svarer på en dobling i antallet forskere som ber Scholars at Risk om hjelp. På grunn av situasjonen i Syra og den siste tids hendelser i Tyrkia har organisasjonen fra september 2015 til august 2016 mottatt 560 søknader om å hjelpe forfulgte forskere. Året før var antallet 202.

Tilbyr arbeidsplass

Scholars at Risk-ordningen dekker utgifter til lønn, reise og sosiale utgifter, og skal gi forfulgte forskere anledning til å jobbe i trygge omgivelser. Tidligere har rektor Ole Petter Ottersen oppfordret det akademiske miljøet til å gjøre en ekstra innsats for tyrkiske forskere etter at den akademiske friheten har blitt kraftig innskrenket som følge av kuppforsøket tidligere i år. Nå gjør UiO alvor av oppfordringen.

– Akademisk frihet er under press mange steder i verden, ikke minst i konfliktområdene i Midtøsten og nå i Tyrkia. Det er vårt ansvar som universitet å hegne om og fremme akademisk frihet. Dette gjør vi ved å støtte kollegene våre gjennom media og akademiske og politiske kanaler, men også ved å tilby en arbeidsplass for de som ikke lenger kan drive den akademiske virksomheten sin i hjemlandet. Det er mange fra Midtøsten og Tyrkia som vender seg til oss, og vi vil gjerne skape et rom for disse her i Norge, sier Ottersen til Uniforum.

Varig økning

I første om gang er det snakk om å bevilge tre millioner kroner til å ta inn fire forskere i 2016/2017. I forbindelse med budsjettarbeidet for 2018 planlegges det å øke den varige støtten til Scholars at Risk-arbeidet.

– Det er en ordning som vi har god erfaring med og som er godt egnet for å skape slike rom. Derfor ønsker vi nå å utvide ordningen. Jeg  har i løpet av de siste ukene hatt møte med forfulgte forskere og ser hvilken enorm belastning de blir utsatt for, sier Ottersen.

 

LES OGSÅ: