Best lønnsoppgjør hos FFI
LUKK

Statlige institutter:

Best lønnsoppgjør hos FFI

Av Asle Olav Rønning

Publisert 20. mars 2025 kl. 14:12

FFI-ansatte kom best ut i lønnsoppgjøret, men hos mange av instituttene var det lite penger å fordele.

Det viser tall Forskerforum har innhentet fra 2024-oppgjøret, som ble avsluttet tidligere i år.

Utgangspunktet for lønnsoppgjøret i instituttene var det samme som for universiteter og høgskoler:

For Unio og Akademikerne var det satt av 2,7 prosent i lønnsvekst til lokale forhandlinger. For LO/YS var det gitt 0,75 prosent i sentrale tillegg og 2,15 prosent til fordeling lokalt.

I de lokale oppgjørene for Unio og Akademikerne var det stort spenn i hvor mye som ble gitt som generelle tillegg (lik prosentsats for alle) og hvor mye som ble satt av til individuelle tillegg.

FFI la inn 4,5 millioner kroner ekstra

Ved FFI la instituttet inn 4,5 millioner kroner i potten for oppgjøret med Unio og Akademikerne. Forskerforbundet er en del av Unio.

Resultatet ble et generelt tillegg på 2,7 prosent for alle. Dessuten fikk flere stillingskategorier for forskere og ingeniører et løft i form av gruppetillegg.

− Jeg kan bare snakke på vegne av styret, men vi er fornøyd, sier leder Eirik Svinsås i Forskerforbundet ved FFI til Forskerforum.

Han sier at instituttets bidrag på 4,5 millioner kroner tilsvarer 1,1 prosent i økning for de aktuelle kategoriene som ble løftet.

Har økt budsjettene

Svinsås sier at FFI har egne kriterier for stillingsopprykk, og at det også ble satt av noe penger i det lokale oppgjøret for å dekke dette.

FFI opplyser at i oppgjøret for LO og YS ble partene enige om at alle skal ha et tillegg på minst 2,7 prosent når det sentrale tillegg på 0,75 prosent er inkludert.

Instituttet er spydspissen i norsk militært rettet forskning, og har i følge årets budsjett økt omsetningen fra 1 milliard kroner i 2021 til 1,4 milliarder kroner i 2024.

De samlede offentlige bevilgningene til FoU i Forsvaret øker i år med mer enn 500 millioner kroner, ifølge bladet Forskningspolitikk. Det betyr flere oppdrag for FFI. Basistilskuddet fra Forsvarsdepartementet til FFI økte dessuten med 29 prosent i årets budsjett. FFIs inntekter er sammensatt av basistilskuddet og inntekter fra oppdrag.

Kun generelt tillegg hos Veterinærinstituttet

Ved Veterinærinstituttet gikk instituttet inn med egne midler tilsvarende 0,2 prosent av lønnspotten. Hele lønnspotten ble fordelt som et likt prosentillegg. Dermed ble det et generelt tillegg på 2,9 prosent på avtalen til Unio og Akademikerne.

For LO og YS ble det enighet om et generelt tillegg på 2,35 prosent når det sentrale tillegget regnes med. Også her la instituttet inn 0,2 prosent av egne midler.

Så langt Forskerforum har funnet ut, er det ingen andre institutter enn FFI og Veterinærinstituttet som la ekstra midler inn i potten.

NIBIO: − Lite å fordele

Ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble årets lønnstillegg for Unio og Akademikerne fordelt med drøyt halvparten som generelt tillegg og resten som individuelle tillegg.

Leder Inger Sundheim Fløistad i Forskerforbundet ved NIBIO er ikke blant de mest fornøyde. Hun sier at NIBIO ikke la inn noe i potten av egne midler.

− Det var lite å fordele. Det er selvfølgelig mange som er skuffet. Vi ble enige med ledelsen om 1,5 prosent i generelt tillegg. For de som får bare det, blir det veldig lav lønnsøkning, sier hun.

Det ble avtalt at det generelle tillegget skulle være minst 10 000 kroner og maksimalt 14 000 kroner.

3 prosent til alle hos HI

Resultatet hos Havforskningsinstituttet (HI) ble at alt fordeles som generelt tillegg. For Unio og Akademikerne ble det et generelt tillegg på litt over 3 prosent. For LO og YS ble den lokale potten fordelt som et kronetillegg på 16 487 kroner til alle.

NUPI: Løftet flere grupper

Ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) fikk Unio og Akademikerne 1,4 prosent i generelt tillegg. Resten ble fordelt som ulike gruppetillegg for ulike kategorier av forskerstillinger, rådgiver- og bibliotekarstillinger og vitenskapelig assistent. Det laveste av gruppetilleggene var på 6718 kroner og det høyeste på 14 350 kroner. En liten del av potten, 85 000 kroner, ble satt av til individuelle justeringer.

SSB: 1 prosent i generelt tillegg

Hos Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det for Unio og Akademikerne enighet om et generelt tillegg på 1 prosent og de resterende 1,7 prosent fordelt som individuelle tillegg. Det opplyser SSB i en epost. LO og YS fikk et oppgjør der halvparten av den lokale potten ble fordelt som et generelt tillegg på 7550 kroner til alle. Den andre halvparten ble fordelt som individuelle tillegg.

Ingen generelle tillegg hos MET

Også ved Meteorologisk institutt (MET) peker leder Pernille Borander i Forskerforbundet på at potten til fordeling i år var liten.

− Jeg vil si at Forskerforbundet totalt sett hadde et ganske bra oppgjør også i år. Men det er jo ikke like «gøy» med små oppgjør. I fjor fikk tillegg i potten fra arbeidsgiver, noe vi ikke fikk i år, sier hun.

I Unio og Akademikernes oppgjør det kun gitt individuelle tillegg.

− Både vi og arbeidsgiver ville gjerne ha et generelt tillegg, men vi ble ikke enige, sier Borander.

FHI: 1,3 prosent i generelt tillegg

Hos Folkehelseinstituttet (FHI) ble partene enige om 1,3 prosent i generelt lønnstillegg for Unio/Akademikerne. Resten ble fordelt som individuelle tillegg. Det opplyser Kari Alvern i Forskerforbundet. For LO og YS ble det også enighet om et generelt tillegg på vel 2,15 prosent til alle.

Les også: