Av Asle Olav Rønning og Julia Loge
Publisert 15. februar 2025 kl. 11:15
Universiteter og høgskoler har har valgt ulike modeller i de lokale lønnsforhandlingene. Oppgjøret kommer seint og det har vært dårlig tid. Med lite tid til rådighet har noen valgt kun generelle tillegg, som ikke krever like omfattende forhandlinger. Andre har blitt enige om individuelle tillegg, eller begge deler.
Hele lønnstillegget for 2024 vil komme som en kraftig etterbetaling på lønna. Noen har fått dette i februar, mens andre må vente til mars.
Det var Rikslønnsnemnda som i november bestemte at alt av tillegg til Unio og Akademikernes medlemmer skal fordeles lokalt. Det er satt av 2,7 prosent til lokale forhandlinger. Årsaken til at det var Rikslønnsnemnda som avgjorde dette, var at lønnsoppgjøret i fjor i brudd og at staten gikk til tvungen lønnsnemnd for både Unio og Akademikerne. Streiken dreide seg om retten til å beholde separate hovedtariffavtaler og i liten grad om lønn.
Potten til fordeling ble såpass liten fordi det var høy lønnsvekst i staten i 2023. Det såkalte overhenget fra året før var høyt inn i lønnsforhandlingene våren 2024.
I de lokale forhandlingene har partene flere steder blitt enige om at ansatte som har sluttet i løpet av året, ikke får lønnstillegg for 2024. Også de som har fått individuelle lønnsøkninger i løpet av året er ofte holdt utenfor. Slike grep gjør at potten til fordeling til de som blir igjen blir større enn 2,7 prosent.
Uavhengig av de lokale forhandlingene får stipendiater gjennom hovedtariffavtalen 3 prosent i årlig lønnsøkning.
Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) fikk alle som er omfattet av Unio eller Akademikernes oppgjør minst 1 prosent lønnsøkning. Resten fordeles som individuelle tillegg. De som sluttet i løpet av året, har fått ny stilling, eller har deltidsstilling på under 20 prosent får ikke lønnstillegg.
− I de individuelle forhandlingene fikk så og si alle 2,7 prosent eller mer, sier hovedtillitsvalgt Lena Marie Kjøbli i Forskerforbundet.
Ved Høgskulen i Volda ble Unio og Akademikerne enige om et generelt tillegg til alle tilsvarende 25 prosent av samlet lønnstillegg. Resten ble gitt som individuelle tillegg, opplyser hovedtillitsvalgt Bjørn Gunnar Tafjord i Forskerforbundet i en epost.
− Vi er fornøyd med oppgjøret for Forskerforbundets del, sier lokallagsleder Kirsti Bræin ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
Alle medlemmer i Forskerforbundet fikk minst 4,0 prosent lønnsøkning. I tillegg var det satt av noe til individuelle tillegg. KHiO opplyser i en epost at Akademikernes medlemmer fikk 3,2 prosent i generelt tillegg og resten som individuelle tillegg. Uorganiserte fikk 3,2 prosent i generelt tillegg.
Forsvarets høgskole (FHS) er omfattet av det sentrale oppgjøret i Forsvaret. Der ble resultatet for Unio og Akademikerne et generelt tillegg på 2,9 prosent. Dette får alle de ansatte ved FHS.
I tillegg til det generelle tillegget ble det også satt av 0,7 prosent til forhandlinger ved de ulike driftsavdelingene i Forsvaret. FHS er en slik driftsenhet.
Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved FHS, Per Byrkjeland, sier at forhandlingene endte med at hele denne potten på 0,7 prosent ble fordelt som individuelle tillegg. Han skulle gjerne sett det var en større pott til fordeling.
− Vi håper det blir et bedre oppgjør neste gang. Vi skulle gjerne hatt mer penger til å utjevne uheldige forskjeller, sier Byrkjeland.
Ved Høgskolen i Molde ble det på Unio og Akademikernes avtale kun gitt individuelle tillegg, opplyser høgskolen i en epost.
Medlemmer i Unio og Akademikerne ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS fikk et generelt tillegg på 1 prosent. I kriminalomsorgen forhandles det først sentralt, mellom Kriminalomsorgsdirektoratet og fagforeningene. Deretter forhandles det på de ulike enhetene innen kriminalomsorgen, opplyser KRUS i en epost.
Det generelle tillegget ble forhandlet fram sentralt. Resten av den disponible potten ved KRUS ble fordelt som individuelle tillegg.
I kriminalomsorgen er det LO/YS som er størst, og de uorganiserte faller omfattes av deres avtale.
Ved Norges musikkhøgskole (NMH) ble resultatet for Unio og Akademikerne et generelt tillegg på 1,9 prosent og resten som individuelle tillegg. Andelen til generelt tillegg tilsvarer halvparten av potten som var til fordeling.
− Vi synes dette var et godt oppgjør for våre medlemmer, ut fra hvordan forutsetningene var, sier Anders Eggen i Forskerforbundet ved NMH.
Han er godt fornøyd med det generelle tillegg og innretningen på de individuelle tilleggene. Samlet sett ble potten til fordeling 3,8 prosent, på tross av at høgskolen ikke la inn noe ekstra midler. Årsaken er blant annet de som sluttet i løpet av året, eller hadde annen lønnsøkning, ikke var omfattet av oppgjøret.
Resultatet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) var at alt ble fordelt som generelle tillegg. Unio og Akademikerne fikk 2 prosent i generelt tillegg, og på toppen av dette et kronetillegg på 8790 kroner. Det ble ikke gitt individuelle tillegg.
Ved Samisk høgskole hadde lønnsoppgjøret for Unio/Akademikerne og de uorganiserte en total ramme på 1,2 millioner kroner, ifølge protokollen. 1,5 prosent ble gitt som et generelt tillegg til alle, og høgskolelektorene fikk et gruppetillegg, men mye ble brukt på individuelle tillegg. De individuelle tilleggene varierer mye i størrelse, fra rundt 3000 kroner opp til 74.700 kroner.
53 prosent av lønnsmidlene for Akademikerne/Unio-avtalen ble brukt på et generelt tillegg på 1,75 prosent. I tillegg har førsteamanuenser og førstelektorer fått 10.000 kroner i gruppetillegg. Professorer får et gruppetillegg på 12.000 kroner.
75 personer har fått individuelle tillegg, og disse varierer fra 2350 til 45.000 kroner. Den samlede rammen for Unio, Akademikerne og uorganiserte var rett over 4 millioner kroner, ifølge protokollen.
– Det er nytt av året at det er mange gruppetillegg ved HVL, sier Forskerforbundets hovedtillitsvalgt Gjert Anders Askevold til Forskerforum.
I det lokale lønnsoppgjøret ved Høgskulen på Vestlandet har de blitt enige om et generelt tillegg på 2,17 prosent for alle innenfor Unio/Akademikerne. De som er organisert i Unio får et eget gruppetillegg på 1000 kroner for å kompensere for at virkningstidspunktet er en måned seinere for dem enn for de uorganiserte, på grunn av streiken.
Gruppetilleggene ved HVL skiller seg fra dem ved mange av universitetene. For å bidra til å jevne ut lønnsforskjeller mellom professorer og dosenter, får dosenter 20.000 kroner ekstra. Saksbehandlere og ingeniører som er direkte plassert, og derfor ikke får automatiske ansiennitetsopprykk får også et eget tillegg på 2500 kroner. Askevold sier at dette gjelder rundt 200 rådgivere, seniorrådgivere, og ingeniører.
– Det er et løft for teknisk-administrative ansatte. Uten automatiske ansiennitetsopprykk kan de risikere å stå på stedet hvil i mange år, sier Askevold.
Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har Unio og Akademikerne blitt enige med arbeidsgiver om et generelt tillegg på 1,3 prosent. Resten er satt av til individuelle opprykk.
Stipendiatene får et generelt tillegg på 0,75 prosent, og stipendiatene som er fagorganisert får et ekstra tillegg på 3500 kroner, opplyser hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Lisbeth Aune.
Ved Oslomet opplyser hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Erik Dahlgren at de har kommet fram til et generelt tillegg på 1,7 prosent. Resten er satt av til individuelle forhandlinger, og ifølge protokollen er det ikke satt en tidsfrist for når de individuelle forhandlingene skal være.
Ansatte som sluttet i løpet av 2024 og ansatte i bistillinger får ikke tillegget, ifølge protokollen.
Universitetet i Innlandet har også valgt en kombinasjon av generelle tillegg til alle, på 1,5 prosent, og et kronetillegg til de fagorganiserte, på 8000 kroner. De har også gjennomført individuelle forhandlinger.
Ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet får alle som er organisert i Unio eller Akademikerne, samt de uorganiserte, et generelt tillegg på 2,8 prosent. I tillegg får de som er medlem i en fagforening under Akademikerne eller Unio et gruppetillegg på 1,63 prosent. Tilsammen øker altså deres lønn med 4,43 prosent, opplyser hovedtillitsvalgt Ellen Dahl i Forskerforbundet.
Stipendiatene får ikke det generelle tillegget, men hvis de er med i en fagforening får de gruppetillegget. Enkelte grupper er holdt helt utenfor oppgjøret, enten fordi de nylig hadde begynt ved UiT eller fordi de sluttet mellom mai i fjor og januar i år.
Arbeidsgiver også til 4 millioner kroner ekstra i potten for Unio/Akademikerne-avtalen. Ifølge protokollen har oppgjøret har en kostnad totalt på 59 milloner kroner.
I avtalen ligger også en enighet om å forhandle fram minstelønnssatser for en rekke stillinger: forskere (stillingskode 1183) , professorer, dosenter, senioringeniører og seniorrådgivere.
Ved Universitetet i Stavanger er resultatet et generelt tillegg på 2,7 prosent til alle i Akademikerne/Unio-avtalene, unntatt stipendiatene, som kun får 2 prosent. I tillegg får alle fagorganiserte et individuelt kronetillegg på 4487 kroner, og 80 ansatte med kritisk kompetanse eller særskilte bidrag får et tillegg på toppen.
Noen holdes også utenfor; midlertidig ansatte med kontrakter på under seks måneder, og de som sluttet, gikk av med pensjon eller fikk ny kontrakt i løpet av høsten 2024.
Nord universitet er blant de som er ferdige med oppgjøret, og har valgt en løsning med både generelle tillegg og individuelle tillegg. Hovedtillitsvalgt Robin Munkvold sier at resultatet for Forskerforbundet ble 1,15 prosent i tillegg til alle. Ansatte med førstekompetanse (doktorgrad) får et likt tillegg på 1,0 prosent på toppen av dette. Resten fordeles som individuelle tillegg.
Munkvold sier at gjennomsnittlig lønnsvekst i Forskerforbundet blir 3,13 prosent.
− Vi er fornøyd. Vi synes vi har hatt et godt oppgjør i og med at potten ikke var kjempestor. Vi er også godt fornøyd med fordelingen blant våre medlemmer, sier han til Forskerforum.
Ved Nord forhandlet Unio og Akademikerne hver for seg.
Universitetet i Agder (UiA) er også ferdige med oppgjøret. Her har oppgjøret vært gitt som individuelle tillegg. På grunn av tidsnøden har UiA brukt en forenklet modell for fordeling av individuelle tillegg. Hovedtillitsvalgt Tom Roar Eikebrokk i Forskerforbundet mener denne modellen kan ha mye for seg også i framtidige oppgjør. Ikke minst i mellomoppgjør, som avholdes annet hvert år, mener han at det er rom for forenklinger og nye metoder.
− Jeg synes vi greide å håndtere dette på en god måte. Så godt som alle får reallønnsvekst, sier Eikebrokk om oppgjøret.
Han sier at resultatet samlet tilsvarer en lønnsøkning på 3,3 prosent. I de individuelle forhandlingene har de særlig lagt vekt på å heve førsteamanuenser og bibliotekarer. Eikebrokk sier at disse har ligget lavt lønnsmessig ved UiA sammenlignet med landssnittet.
− Når vi får hele potten til lokale forhandlinger, så tar vi på alvor at vi skal bruke alle virkemidler, sier Eikebrokk.
Universitet i Bergen kom i mål med sitt oppgjør allerede før utgangen av forrige måned. Her ble resultatet et likt generelt tillegg for alle fagorganiserte på 3,3 prosent. Hovedtillitsvalgt Kjell Erik Lommerud i Forskerforbundet sier at det ville vært vanskelig å gi individuelle tillegg på grunn av tidsnød. Bakgrunnen er at UiB normalt forhandler tillegg på fakultetsnivå, noe det ikke var tid til i årets oppgjør.
− Dette er et godt resultat, gitt at den tilgjengelige potten var på 2,7 prosent, mener Lommerud.
UiB har skutt inn fire millioner kroner i oppgjøret, fordelt på Unio/Akademikernes forhandlinger og LO/YS’ forhandlinger. Dette har vært brukt til å heve de som i dag har ligget under minste startlønn på sine stillingskategorier.
Mens fagorganiserte får 3,3 prosent er partene i Unio/Akademikerne-oppgjøret ved UiB enige om at uorganiserte får 3,1 prosent. Dette begrunnes med at fagorganiserte taper på streiken fordi virkningsdatoen for Unio-organiserte er 5. juni og for Akademikerne 2. juni. De uorganiserte får lønnsøkning med virkning fra 1. mai.
Ved Høgskolen i Østfold (HiØ) fikk Unio og Akademikerne et generelt tillegg som er beregnet til 3,12 prosent. Etter det Forskerforum forstår blir alt gitt som generelt tillegg i år. Årsaken er tidsnøden.
− I tillegg står HiØ i en krevende omstillingsprosess, som påvirker den enkelte ansatte og virksomhetens kapasitet, heter det i protokollen fra forhandlingene.
I protokollen står også det at Unio og Akademikerne ønsker at en vesentlig del av potten settes av til individuelle tillegg i neste oppgjør. Det er ikke så lenge til, siden lønnsoppgjøret for 2025 snart er i gang.
Universitet i Sørøst-Norge (USN) har også brukt generelt tillegg. Her er det gitt høyere tillegg til fagorganiserte i Unio og Akademikerne enn uorganiserte. Unio- og Akademikerne-medlemmer ved USN får 2,92 prosent i generelt tillegg og ikke-organiserte får 2,64 prosent. I tillegg er det satt av midler til individuelle tillegg for å justere skjevheter.
Ved Norges Handelshøyskole (NHH) får alle et generelt tillegg på 0,8 prosent. Resten gis som individuelle tillegg. Sigrid Lise Nonås, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NHH, sier at det ble gitt et stort generelt tillegg i 2023-oppgjøret på godt over 6 prosent. Derfor ville de ha mer i individuelle tillegg i år.
− Vi er fornøyd med resultatet, sier Nonås.
Ved UiO sier hovedtillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad i Forskerforbundet at det tidlig ble enighet om et generelt tillegg på 2,1 prosent til alle, og resten som individuelle tillegg. 400 Unio-medlemmer på UiO har fått individuelle lønnsøkninger på toppen av det generelle tillegget, der gjennomsnittet er rundt 40 000 kroner.
– I runden med individuelle tillegg har vi landet kodeomgjøring til 1364 seniorrådgiver for mange av de utsatte arkeologene, samt gode lønnsopprykk for flere. Dette motiverer veldig for denne gruppen som har vært holdt nede lønnsmessig i mange år. Forskerforbundet er imponert over ledelsen på Kulturhistorisk museum som har lyttet til oss og våre medlemmer, og fått på plass en slik god løsning, sier Skjøstad til Forskerforum.
I tillegg til at arkeologer er flyttet fra rådgiver til seniorrådgiver, har Forskerforbundet fått gjennomslag for å heve lønnen for flere forskere med professorkompetanse, ifølge protokollen.
Forskerforum har hentet inn noen tall fra de lokale forhandlingene til LO og YS. Utgangspunktet er at LO og YS fikk 2,9 prosent gjennom forhandlinger og behandling i Rikslønnsnemnda. Dette skal fordeles med 0,75 prosent sentralt og resten til lokale oppgjør. Her er resultater fra lokale forhandlinger, som altså kommer i tillegg til 0,75 prosent fra det sentrale oppgjøret:
Høgskulen på Vestlandet: Medlemmer i LO og YS får 2,0 prosent i generelt tillegg til alle, men minst 11 500 kroner og maksimalt 20 000 kroner. De som er ansatt i ny stilling etter 1. mai er ikke inkludert, og heller ikke ansatte med faglig opprykk eller de som har sluttet eller gått av med pensjon i samme periode. Det er enighet om flere gruppetillegg, blant annet 10 000 kroner til alle førsteamanuenser med årslønn under 790 000 kroner og 5 000 kroner til flere grupper av høgskolelektorer.
Universitetet i Oslo: Medlemmer i LO og YS får 14 500 kroner i tillegg for alle med årslønn under 700 000 kroner. 16 500 kroner i tillegg for de med årslønn mellom 700 000 kroner og 850 000 kroner. 18 500 kroner i tillegg for alle med over 850 000 kroner i årslønn.
Høgskolen i Østfold: Generelt tillegg til alle i LO og YS på 2,39 prosent. De som har gått av med pensjon eller sluttet etter 1. mai er ikke inkludert. De som har begynt i kalenderåret 2024, og har rett til ny vurdering av lønnsplassering er heller ikke inkludert.
Universitetet i Bergen: Ansatte i vitenskapelige stillinger organisert i LO og YS får et generelt tillegg på 2,9 prosent. Ansatte tekniske og administrative stillinger får 2,6 prosent. De som ligger under minste startlønn på sine stillingskategorier heves. Ansatte i stillingen klinikkavdelingsleder får tillegg på 8000 kroner. De som fikk opprykk i lønn etter 1. mai eller begynte i ny stilling er ikke omfattet av tillegget. Det er heller ikke de som sluttet i løpet av året.
Universitetet i Sørøst-Norge: Medlemmer i LO og YS får 1,92 prosent i tillegg lokalt, eller minst 15 000 kroner. På toppen av dette kommer individuelle tillegg.
Artikkelen oppdateres med nye opplysninger. Sist oppdatert 07.03.2025 klokka 17.00.
Les også: