LO-oppgjøret gir tre lønnsmodeller i staten
LUKK

Lønnsoppgjøret 2025:

LO-oppgjøret gir tre lønnsmodeller i staten

Av Asle Olav Rønning

Publisert 28. mai 2025 kl. 09:58

Oppgjøret mellom staten og LO Stat kom i havn natt til onsdag etter mekling. Samtidig spriker lønnssystemet i staten mer enn før.

Det blir ikke streik i staten etter at LO og staten ble enige på overtid gjennom mekling natt til onsdag.

LO Stat er den siste av hovedsammenslutningene som er ferdige med årets lønnsforhandlinger, etter at Unio, Akademikerne og YS tidligere i vår kom fram til enighet med staten uten mekling.

Ramma for LOs oppgjør er som ventet på 4,4 prosent. Det er det samme som Unio, Akademikerne og YS har fått.

Striden har stått om fordelingen av lønnsøkningen mellom sentrale tillegg og lokale forhandlinger.

Gjennomslag for 60 prosent sentralt

Kravet fra LO var i utgangspunktet at hele årets lønnsvekst skulle gis som et sentralt tillegg. LO har fått gjennomslag for at 60 prosent skal gis sentralt. Det sentrale tillegget for LO er delt i to deler, med et flatt kronetillegg på 6000 kroner og resten som et prosenttillegg på 1,5 prosent.

40 prosent av oppgjøret for de LO-organiserte skal fordeles lokalt, det vil si gjennom lokale forhandlinger i den enkelte statlige virksomhet.

− Dette er eit mellomoppgjer der vi berre forhandlar om økonomi. Det er positivt at vi no har kome til einighet med også med LO Stat om eit oppgjer som gir grunnlag for reallønnsvekst til alle og støtter opp om ei samordna lønnsdanning i staten, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding.

Tre ulike modeller

Unio og Akademikerne fikk i sitt forhandlingsresultat tidligere i år gjennomslag for at alt skal fordeles lokalt også i årets oppgjør. YS ble enige med staten om en fordeling med 25 prosent sentralt og 75 prosent lokalt.

Dette betyr at fasit etter årets oppgjør er at staten står igjen med tre ulike modeller for lønnsfordeling, mens det langsiktige målet for staten er en felles avtale med lik fordeling. Der det før var to modeller for avsetning mellom lokale og sentrale forhandlinger, er det nå tre.

Alle de tre modellene inneholder en andel til lokale forhandlinger, noe staten ønsket. Samtidig kan resultatet bety at det i statlige virksomheter må gjennomføres tre forhandlingsprosesser, i stedet for to som i dag.

− En stri tørn

Enigheten mellom LO og staten kom på overtid natt til onsdag. Leder Elisabeth Steen sier i en pressemelding at meklingen har vært «en stri tørn».

− Vi gikk alene inn i mekling etter at de tre andre hovedsammenslutningene hadde blitt enige med staten i forhandling. Det innebar at vi startet denne meklingen med et dårlig utgangspunkt. Derfor er jeg veldig fornøyd med at vi har klart det vi først og fremst ønsker: å sikre hele laget, sier Steen.

Natt til onsdag ble det også enighet mellom i kommuneoppgjøret mellom Kommunenes Sentralforbund (KS), LO og YS, slik at det heller ikke blir streik i kommunene. I kommunesektoren ble Unio og Akademikerne enige med KS uten mekling tidligere i år. Også i kommunene er ramma for lønnsveksten på 4,4 prosent.

Les også: