Brudd i lønnsforhandlingene i staten
LUKK
Annonse
Annonse

Brudd i lønnsforhandlingene i staten

Av Julia Loge

Publisert 29. april 2021 kl. 18:54

Unio, LO stat og YS stat greide ikke å bli enige med staten om den den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret.

Oppdatering: Fredag morgen brøt også Akademikerne forhandlingene med staten. Les mer om dette her.

Torsdag ettermiddag ble det brudd i forhandlingene i lønnsoppgjøret i staten, og forhandlingene fortsetter derfor hos Riksmekleren 25. mai.

Årsaken er at staten og LO, YS og Unio ikke kunne bli enige om den økonomiske rammen. Statens tilbud var en lønnsvekst på linje med frontfaget, altså avtalen mellom LO og NHO, som landet på 2,7 prosent. Både Unio og LO krevde reallønnsvekst, som ville krevd minst 2,8 prosent.

– Med statens tilbud ville våre medlemmer gått ned i reallønn, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind, som forhandler for Unio i en pressemelding.

Uenighet om frontfaget

Ifølge Unio ville statens beregning av lønnsglidning og overheng betydd et enda svakere resultat totalt sett.

– Med dette tilbudet er vi bekymret for at offentlig sektor nok et år blir hengende etter. Det er både urettferdig og uklokt. Det er synd at ikke staten viser ansvar og setter bedre pris på sine medarbeidere, sier Lind.

– Jeg er skuffet over at det ikke var mulig å komme fram til en løsning i årets forhandlinger. For staten er det viktig å holde seg til frontfagsrammen, som er på 2,7 prosent årslønnsvekst. Det er viktig å respektere frontfagsmodellen, fordi den bidrar til å sikre norsk konkurranseevne og arbeidsplasser, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i en pressemelding.

Noe tilnærming, men ikke nok

I LO stat er mange organisert i NTL, og NTL-leder Kjersti Barsok sier at de forventet vanskelige forhandlinger. LO ønsket også å heve de med de laveste lønningene.

– Det at arbeidsgiver i første krav vil ha alle pengene til lokale forhandlinger uten streikerett viser jo hvor langt fra hverandre vi startet. Selv om staten nærmet seg noe på profilen så var vi ikke i nærheten av forhandlingsløsning, sier Barsok ifølge NTL.

Hvis LO, Unio, YS og staten ikke blir enige hos Riksmekleren kan det blir streik fra 27. mai. Det vil i så fall være første gang partene i staten streiker i et mellomoppgjør.

Staten og Akademikerne forhandler fortsatt om avtalen for ansatte i staten som er medlemmer i Akademikerne.

  • Les mer: