Støre: – Universitetene vil få tydelig beskjed om å legge mer vekt på utdanning ute i distriktene
LUKK

Støre: – Universitetene vil få tydelig beskjed om å legge mer vekt på utdanning ute i distriktene

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. april 2021 kl. 14:49

– Folk på steder som Kongsvinger, Tana, Egersund, Kristiansund – og Nesna – skal ikke behøve å flytte for å ta en praktisk utdanning, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale til landsmøtet.

– Den hodeløse nedleggelsen av høyskolen på Nesna viser at her trengs nasjonal politikk, nasjonal styring. Universitetene vil av oss få tydelig beskjed om å legge mer vekt på utdanning ute i distriktene, sa leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre i sin tale til partiets landsmøte torsdag.

Partiet har kjørt frem høyere utdanning over hele landet som en viktig sak for dem. De vil ha en utdanningsreform i distriktene.

Støre sa at folk i hele landet er avhengig av gode offentlige tjenester nært der folk bor. Han nevnte følgetjeneste for fødende kvinner og ambulanse og politi som kommer når det haster.

– Og dere, viktig for begge deler: utdanning nært der folk bo, sa Støre.

– Vi trenger en utdanningspolitikk for hele Norge

Han hevdet at i mange år har stadig mer av utdanningstilbudet blitt mer sentralisert. Flere og flere må reise inn til de store byene for å bli lærer eller barnehagelærer eller sykepleier eller ingeniør eller for å ta videreutdanning. Støre sa at universitetene og høyskolene deler av Norge, men langt fra hele Norge.

Det fører til fraflytting i mange distrikter – mer enn noe annet, ifølge Støre.

– Vi trenger derfor en utdanningspolitikk for hele Norge – og den hodeløse nedleggelsen av høyskolen på Nesna i Nordland viser at her trengs nasjonal politikk, nasjonal styring, sa Støre.

Nord universitet vedtok som kjent å legge ned sitt i Nesna i 2018. Den tidligere høyskolen har utdannet lærere i over 100 år.  

Ifølge Støre kommer universitetene til kort når det gjelder å tilby utdanning til distriktene. Derfor vil Ap etablere nye utdanningssentre som skal sørge for praktiske utdanninger, for eksempel lærer-, sykepleier- og ingeniørutdanninger nært der folk bor.

– Folk på steder som Kongsvinger, Tana, Egersund, Kristiansund – og Nesna – skal ikke behøve å flytte for å ta en praktisk utdanning, for eksempel for å bli lærer, sa Støre.

Han fortalte at utdanningssentrene vil bli statlig finansiert og være eid av fylkeskommunen.

De vil kombinere nettundervisning og fysiske undervisningslokaler nært der folk bor slik at færre må flytte for å ta utdanning.  

Les også: