Publisert 24. januar 2017 kl. 22:09
Som Forskerforum skrev tirsdag, har antallet som blir tatt i juks ved Universitetet i Oslo økt kraftig siden tidlig på 2000-tallet. Flest juksesaker er det ved Det humanistiske fakultet (HF), der studenter ble tatt for juks i 70 saker i fjor. Det trenger ikke bety at studentene har blitt mer uærlige. Teknologien gjør nemlig at flere juksere tas.
Les også: I 2002 ble én student tatt. Siden da har det eksplodert i i jukseavsløringer.
Alle eksamensbesvarelser ved HF-fakultetet kjøres gjennom jukseprogrammet Ephorus.
Hvis studenten har skrevet direkte av andre kilder, oppdager programmet dette. Den sjekker kilder som ligger på nett og lærebøker som er lagt inn i programmet.
Ren avskrift
Da en studiekonsulent lastet over en av hjemmeeksamensbesvarelsene i ex.phil. til programmet, blinket varsellampene. 25 prosent av besvarelsen var ren avskrift av en annen kilde.
At programmet får treff, trenger ikke å bety at studenten har jukset. Det kan for eksempel være at sitater i teksten gjør utslag. Men ved nærmere undersøkelse viste det seg at studenten hadde brukt svært mye av en annen students besvarelse, som han eller hun hadde funnet på internett, i teksten sin.
Les også: Slik vil Regjeringen gi studentene et bedre tilbud
I tillegg til ren avskrift, hadde studenten omformulert mye fra den andre studentens tekst. Dette oppdager ikke programmet, men må undersøkes manuelt.
Originalteksten inneholdt for eksempel for eksempel denne formuleringen:
«Meons holdning i starten av dialogen kan tyde på at han var sikker på sin forståelse av dyd, inntil Sokrates begynte å stille han en rekke kritiske spørsmål.»
Studenten omformulerte på denne måten:
«I starten av dialogen mener Meon at han vet hva dyd er, han virker selvsikker. Dette forandrer seg i det Sokrates begynner å stille mange spørsmål.»
Slik jukset studenten
Nedenfor ser du utdrag fra besvarelsen til studenten som var mistenkt for juks (t.v.) og originalteksten (t.h.). Tekst markert i rødt er identisk i begge tekstene, mens tekst i grønt er omskrivinger. (Hvis du leser du denne artikkelen på mobiltelefon, trykk på bildet for å se hele teksten).
Studenten ble utestengt
Denne saken ble brakt inn for den sentrale klagenemnda ved Universitetet i Oslo. Det førte til at studentens eksamensbesvarelse ble annulert. Personen ble også utestengt fra universitetet i to semestre.
Les også: Dette mener norske forelesere om studentene sine
En typisk utestengningssak er når besvarelsen har mye ren avskrift, forteller rådgiver Signe I. Thorstad ved HF-fakultetet.
– Det er ingen markerte sitater, kanskje ikke referanser. Kanskje det er feil referanser, man har oppgitt læreboka, men egentlig tatt det fra et annet sted. Kanskje man har oversatt artikler fra engelsk til norsk uten å oppgi det, sier hun.
– Hvorfor gjør studenter dette?
– Jeg kan bare gjengi hva de sier: De sier de hadde dårlig tid, at det var sykdom og private problemer. Eller at de trodde det var slik det skulle gjøres. De kommer rett fra videregående skole og har aldri skrevet en slik oppgave før.
Her ser du hva slags reaksjoner som ble gitt i juksesaker ved universitetene i Oslo, Bergen og Agder og ved NTNU i 2016 (angitt i prosent).
Les også: