Student fant plagiat i Sandra Borchs masteroppgave
LUKK

Student fant plagiat i Sandra Borchs masteroppgave

Av Julia Loge/NTB

Publisert 19. januar 2024 kl. 18:46

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch trekker seg.

– Da jeg skrev masteroppgave for ti år siden gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilde, sa Sandra Borch i pressekonferansen fredag kveld.

– Som statsråd for forskning og høyere utdanning har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener. Jeg ser at feilen jeg har gjort ikke er forenlig med å være ansvarlig for dette regelverket. Det er jeg veldig lei meg for og tar konsekvensen av ved å gå av som statsråd, sier Sandra Borch.

– Feilen, den er min, og det tar jeg det fulle og hele ansvaret for. Det har vært et stort privilegium å være statsråd i denne regjeringen, sier hun.

Hun forlot lokalet etter en kort redegjørelse uten å svare på spørsmål.

BI-student omtalte saken først

Kort tid før innkallingen skrev E24 at Borch hadde plagiert andre studenter i masteroppgaven sin fra 2014. Borch har ikke kommentert opplysningene til E24. Også NTB har forsøkt å få en kommentar fra Borch, uten hell.

Avisen har funnet flere passasjer i masteroppgaven hennes som er identiske med deler av to andre masteroppgaver. Hun oppga ikke de andre masteroppgavene som kilde, ifølge avisen. Også stavefeil i de identiske passasjene er med i Borchs oppgave, skriver E24.

DN skriver at X/Twitter-kontoen Oslostudenten var først ut med saken torsdag. BI-studenten Kristoffer Rytterager står bak denne kontoen.

Flere tekstlikheter i oppgaven

Borch skrev masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø i 2014. Tittelen var «Sikkerhetsregulering i norsk petroleumsrett: Ivaretakelse av HMS-forpliktelser i rettighetshavergruppen på norsk sokkel».

Forskerforum finner fort flere avsnitt med utstrakt tekstlikhet med en av oppgavene i E24s sak.

For eksempel skriver Sandra Borch: «Både petroleumsloven og arbeidsmiljøloven har rettskildemessig betydning i forhold til oppgavens del om særtrekk ved lovgivingen. Begge lovene er generelt utformet og bærer preg av å ha ”fanebestemmelser”. Det som er av betydning og kan gi veiledning finnes i formålsparagrafene og bestemmelsene om definisjoner, samt også de nevnte bestemmelser som gir uttrykk for hovedprinsipper.»

Tanja Charlotte Øistad, som leverte oppgaven sin i 2005 ved Universitetet i Oslo, skriver: «Både petroleumsloven og arbeidsmiljøloven har rettskildemessig betydning i forhold til oppgavens del om særtrekk ved lovgivingen. Begge lovene er generelt utformet og bærer preg av å ha ”fanebestemmelser”. Det som er av betydning og kan gi veiledning finnes i formålsparagrafene og bestemmelsene om definisjoner, samt også de nevnte bestemmelser som gir uttrykk for hovedprinsipper.»

– Ikke forenelig

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at det som er kommet fram ikke er forenlig med tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister.

Også Erna Solberg har forståelse for at Borch valgte å trekke seg.

– At en statsråd er tatt for plagiat kan åpenbart være egnet til å svekke tilliten til henne. At det er statsråden med ansvar for nettopp forskning- og høyere utdanning som er tatt i plagiat, gjør dessverre ikke saken mindre alvorlig, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Å plagiere andres arbeid uten å oppgi kilde regnes som fusk. Det siste året har det vært flere rettssaker knyttet til plagiat i studentarbeider. Kunnskapsdepartementet anket nylig en sak til Høyesterett, som handler om å kopiere fra egne tidligere tekster, forstått som «selvplagiat».

Europeiske plagiatskandaler

Den tyske kanalen DW skriver at minst 20 respekterte tyske politikere har blitt anklaget for plagiat, og blant dem er det tre som har mistet doktorgraden og trukket seg fra vervene sine. I 2013 var det en utdanningsminister i Tyskland som måtte trekke seg i en plagiatskandale, omtalt i The Guardian.

I 2021 trakk en østerrisk minister for arbeid, familie og ungdom seg etter anklager om plagiat i masteroppgaven hun leverte i 2006, skriver The Guardian.

I 2022 trakk en rumensk utdanningsminster seg etter anklager om at han hadde plagiert et universitetskurs han selv underviste i, skriver Reuters.