Fikk sparken etter å ha fotografert kvinnelige studenter. Får i stedet en årslønn for å slutte frivillig.
LUKK
Annonse
Annonse

Fikk sparken etter å ha fotografert kvinnelige studenter. Får i stedet en årslønn for å slutte frivillig.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 8. april 2021 kl. 13:55

En førsteamanuensis som fikk sparken fra Universitetet i Bergen har inngått forlik med arbeidsgiver.

Det var i juni i fjor at en førsteamanuensis Universitetet i Bergen (UiB) ble sagt opp fra sin stilling. Den utløsende årsaken var bilder mannen har tatt av to kvinnelige studenter. Advokatfirmaet Thommessen, som UiB har brukt i saken, karakteriserte det som «skjult fotografering og oppbevaring av nærbilder av studenters kroppsdeler som mage, rumpe og bryst».

Partene var uenige om hvorvidt bildene er tatt med samtykke, og om de har en «seksualisert fremstilling».

Stevnet universitetet for usaklig oppsigelse

Mannen mente imidlertid at oppsigelsen var usaklig, og varslet søksmål mot UiB. Han fikk hjelp av sin fagforening Forskerforbundet og leverte stevningen i desember i fjor.

Men det blir ingen rettssak. For nå har partene har nå inngått forlik. Det skriver Khrono.

De referer til rettsprotokollen. Der går det frem at mannen fratrer sin stilling når han blir helt eller delvis friskmeldt. Når han fratrer skal UiB betale han et engangsbeløp tilsvarende 12 månedslønner. Det står ikke hvor stor denne summen er, men snittlønnen for førsteamanuensiser er på rundt 670 000 kroner.

Rent formelt er det Kunnskapsdepartemenet og regjeringsadvokakten som, på vegne av UiB, har inngått forliket med mannen.

UiB: – Fornøyd med å ha funnet en løsning

HR-direktør Sonja Dyrkorn sier at UiB er fornøyd med å ha funnet en minnelig løsning.

På spørsmål om hvorfor UiB valgte å inngå forlik, sier hun til Khrono:

– Universitetet har vært klar i sin sak gjennom behandlingen i fakultetsstyret og i klagesaken til universitetsstyret at det har vært grunnlag for en oppsigelse. Men det er krevende å ha en slik sak gående i rettsapparatet over lang tid. Å finne en minnelig løsning, der både arbeidstaker og arbeidsgiver kan se fremover, er vi fornøyd med.

Les også: