Flere læresteder skal få utdanne psykologer, jurister og teologer
LUKK

Flere læresteder skal få utdanne psykologer, jurister og teologer

Av Julia Loge

Publisert 19. mars 2021 kl. 09:49

Regjeringen vil oppheve begrensningene i tre fag, men avgjørelsen om medisin må vente.

– Vi opphever det mange har opplevd som en uheldig og lite konsekvent monopolsituasjon som tilgodeser et fåtall institusjoner og studiesteder, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim til Aftenposten fredag.

Senere i dag kommer han til å legge fram en stortingsmelding om styring av universiteter og høyskoler. En av sakene mange har ventet på er om det foreslås en endring i gradsforskriften, som i dag regulerer hvilke universiteter og høyskoler som får tilby profesjonsutdanninger som medisin, teologi, juss og psykologi.

Åpner opp for tre fag

Nå kommer det en endring for tre av disse fagene, som åpner for at Universitetet i Agder kan opprette psykologi og muligens juss på BI.

Mange av disse fagene har svært mange søkere og stort behov for arbeidskraft. Asheim sier at hvor mange nye studieplasser det blir innenfor disse fagene og hvor, avhenger av interessen og at studiestedene kvalifiserer seg.

Ingen avgjørelse for UiS

Universitetet i Stavanger har lenge ønsket å opprette medisinstudier i samarbeid med Universitetssykehuset i Stavanger, men bestemmelsene i gradsforskriften har stoppet dem.

Men heller ikke nå får de et endelig svar. Når det gjelder medisinstudiet vil regjeringen sette i gang en prosess om dimensjonering av utdanningen av leger, skriver Aftenposten.

– Prosessen skal involvere sektoren for høyere utdanning og de regionale helseforetakene, forklarer Asheim.

Travel vår

Styringsmeldingen er en av tre store arbeider fra Kunnskapsdepartementet denne våren. Forrige uke kom Arbeidsrelevansmeldingen. Denne uken kommer styringsmeldingen og proposisjonen til en ny universitets- og høyskolelov er ventet.

Meldingene kommer på løpende bånd nå for at Stortinget skal rekke å behandle dem før sommeren og slutten på denne stortingsperioden.

Les også: