Høyskolelektor tatt med 900 gram amfetamin og stjålne våpen

Av Forskerforum

Publisert 28. juni 2017

Mannen hadde en solid akademisk karriere, men fikk et alvorlig narkotikaproblem.

Mannen, som har fortid fra Universitetet i Bergen, har publisert en rekke vitenskapelige artikler og har gitt ut bøker. Bergens Tidende skriver at folk som kjenner mannen ble overrasket over det voldsomme fallet, fra en solid akademisk karriere til et omfattende og alvorlig narkotikaproblem.

Det var da bergenspolitiet i fjor høst etterforsket deler av narkotikapolitiet i Bergen i fjor høst at høyskolelektoren dukket opp, skriver avisen.

Desember i fjor ransaket politiet boligen hans i Bergen. Da beslagla de 884 gram amfetamin, 299 narkotiske tabletter og fire gram hasj. Han erkjenner delvis skyld for dette. Etter avhør ble han løslatt.

Natt til 22. april i år ble høyskolelektoren pågrepet av politiet med en halvladd hagle i bilen. Politiet fant også to andre våpen og ammunisjon på gulvet i bilen. Politiet ransaket boligen hans igjen og fant 45 gram amfetamin med en styrkegrad på to prosent, ifølge tiltalen.

Våpnene ble knyttet til boliginnbrudd. Han er tiltalt for å ha brutt seg inn i en bolig på Osterøy og stjålet en hagle, to rifler, bunadssølv og smykker. Han nekter for innbrudd, men innrømmer å ha mottatt de stjålne våpnene fra andre, skriver Bergens Tidende.

Høyskolelektoren har forklart at forholdsvis nylig har fått et omfattende rusproblem. Han ble varetektsfengslet i april, men løslatt i forrige uke.

Les også: Fikk ikke studieplass fordi universitetet regnet feil 

Forrige søndag ble han igjen pågrepet da politiet rykket ut til en slåsskamp mellom andre. Patruljen opplyste at de så han kaste fra seg en luftpistol da de ankom. Politiet fant også 1,7 gram amfetamin og narkotiske piller på ham.

Da mannen tirsdag igjen ble fremstilt for varetektsfengsling, framsto han langt mer sliten enn bildene som finnes av ham på nettsider knyttet til hans akademiske virke, skriver Bergens Tidende. Han ba om å bli løslatt og argumenterte med at han hadde en forelesningsrekke til høsten som han må forberede seg til.

Politiet tar nå sikte på å holde ham fengslet frem til straffesaken mot ham. Han ble varetektsfengslet i fire uker.

– Han tok fengslingen tungt og anker til Gulating lagmannsrett, sier forsvarer Stein Erik Ottesen til Bergens Tidende.

Mannen erkjenner skyld eller delvis skyld for tiltalen, som  omfatter grov narkotikaforbrytelse (strafferamme på ti år), grovt våpentyveri fra bolig, heleri av våpen, brudd på våpenloven, forsøk på våpentyveri under innbrudd fra privatbolig, ulovlig oppbevaring av skytevåpen, oppbevaring av sprengstoff, tyveri og heleri av bilskilt og ruskjøring og kjøring uten sertifikat.

 Les også: