Institutt for energiteknikk må fjerne to av Norges glemte atomreaktorer
LUKK
Annonse
Annonse

Institutt for energiteknikk må fjerne to av Norges glemte atomreaktorer

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 27. februar 2019 kl. 10:53

Institutt for energiteknikk på Kjeller har støtt på et overraskende og dyrt opprydningsarbeid med to atomreaktorer man trodde var fjernet på 1960-tallet.

Ifølge NRK har Institutt for energiteknikk nylig oppdaget at to gamle atomreaktorer som ble avviklet på 1960-tallet, ikke har blitt demontert etter dagens standard.

– Det er bygget totalt fire reaktorer i Norge. Tidligere har man antatt at to av dem var fjernet, men så er ikke tilfelle, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved Institutt for energiteknikk (IFE) til NRK.

Atomreaktorene må fjernes

De to reaktorene er på IFEs anlegg på Kjeller utenfor Oslo. I tillegg har IFE driftet Haldenreaktoren, som ble lagt ned i fjor. Reaktoren som er i drift på Kjeller har fortsatt konsesjon til å drives.

De to eldre reaktorene som har blitt oppdaget har navnene «Nora» og «Jeep 1», og ble avviklet på 1960-tallet.

– De to ble tatt ut av drift på 1960-tallet under de reglene som gjaldt da. Vi ser at anleggene ikke ble fjernet helt, men de må fjernes i tråd med dagens regler. Dermed er det ytterligere opprydninger som må til, sier Huseby til NRK.

Høye kostnader

Han forteller at hele reaktorblokken med reaktortank står igjen. Reaktorblokken er en beskyttende vegg på opptil flere meter som beskytter tanken der den kjernefysiske prosessen skjer. På spørsmål fra NRK om hvordan IFE kunne overse disse konstruksjonene svarer Huseby:

– Det er et spørsmål jeg har stilt meg også. Det er ikke lett å overse de. De er ganske store.

Huseby understreker at tidligere utredninger ikke er gjort av IFE, men av eksterne utøvere. De har ikke fanget opp at det var fire reaktorer.

Kommunikasjonsdirektør ved IFE Silje Aspholm Hole presiserer overfor Forskerforum at reaktorene har blitt dekommisjonert for mange tiår siden og at brensel og tungtvann har blitt fjernet og lagret i deponi. Men for å demontere dem etter dagens standarder må også reaktortankene og reaktorblokken demonteres og lagres i deponi. Hun sier at det ikke er fare for stråling slik de står nå, men at demonterte deler vil avgi stråling.

– Det vil være radioaktivitet i deler av reaktorene i lange tider.

IFE anser at oppryddingen blir svært dyr, men vet foreløpig ikke hva det vil koste. Tidligere var anslagene at opprydningen ville koste 15 milliarder kroner. Men det var mens IFE trodde det var to reaktorer som skulle fjernes, skriver statskanalen.

LES OGSÅ: