Norce trekker varsler om permittering etter klage
LUKK

Norce trekker varsler om permittering etter klage

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 6. april 2020 kl. 09:19

Norce permitterte forskere for å spare penger. Forskerforbundet fikk instituttet til å snu, sier tillitsvalgt.

Norwegian Research Centre (Norce) er et av landets største forskningsinstitutt med over 1000 ansatte. 85 av disse fikk permisjonsvarsel like etter at regjeringen satte inn harde koronatiltak. Nå har 13 av forskerne fått permitteringsvarslene trukket tilbake, skriver Klassekampen.

Norce er et av landets største forskningsinstitutter. Her fra kontoret i Bergen. Foto: Statens Vegvesen

– Norce valgte å delvis permittere forskere selv om de ikke hadde mistet arbeidsoppgaver på grunn av koronasituasjonen. Vi protesterte og Forskerforbundet sentralt har fått Norce til å snu, sier lokal tillitsvalgt i Norce Gisle Andersen til Klassekampen.

– Ikke gyldig grunn å ville spare

Etter det Klassekampen kjenner til, skulle forskere med liten portefølje permitteres, mens de som hadde store og godt betalte oppdrag, fikk fortsette.

– Vi reagerte på at permitteringene systematisk var rettet mot forskere med en ikke-ideell prosjektsituasjon. I vår verden svinger dette. Forskerne har store oppgaver, for så å bruke tid på å søke nye midler, sier Andersen.

– Det blir helt feil å permittere forskere som Norge trenger. At Norce ønsker å spare penger er ikke gyldig grunn, sier Andersen.

Norce beklager

Norce trakk tilbake permitteringene fredag 5. april. HR-direktør i Norce Christina Brunner bekrefter at 85 personer som utgjør 58 årsverk, skulle permitteres. Disse arbeider ved sju av selskapets ni lokasjoner og i ulike fagfelt.

– Vi er i en krevende situasjon, og dette er vanskelige vurderinger. Permitteringsvarslene er gjennomgått på nytt, og det viser seg at vi har gjort feil. Det beklager vi, sier Brunner.

Ifølge henne er likevel Norce «nødt til å permittere». Hun understreker at personell som har oppgaver ikke permitteres, og at de som delvis permitteres fortsatt kan søke midler til nye prosjekter. 

Les også: