Nordnorsk Kunstmuseum har ansatt ny direktør
Annonse

Nordnorsk Kunstmuseum har ansatt ny direktør

Av Lina Christensen

Publisert 30. april 2021

Katya Garcia-Antón er ansatt som ny direktør ved Nordnorsk kunstmuseum etter at tidligere direktør Jérémie McGowan måtte gå for et år siden.

Styret ved Nordnorsk Kunstmuseum har ansatt Katya Garcia-Antón som ny direktør. Hun er for tiden direktør og sjefkurator for Office for Contemporary Art Norway (OCA).

– Jeg har en stor kjærlighet til nord, og jeg gleder meg veldig til å lede Nordnorsk kunstmuseum, og få muligheten til bygge videre på museets fantastiske historie med å samle og presentere regional, nasjonal og internasjonal kunst, sier Katya Garcia-Antón i en pressemelding.

Annonse

Som direktør har hun særlig ambisjon om å løfte fram urfolksperspektivet i kunsten.

– Jeg gleder meg spesielt til å få være med på å utvide den spesielle rollen museet har for å styrke urfolksperspektivet i en del av verden som får stadig mer internasjonal oppmerksomhet, sier Garcia-Antón.

Tiltredelse i august 2022

Garcia-Antón har gode forutsetninger for styrke museet regionalt, nasjonalt og internasjonalt, mener styreleder Grete Ellingsen.

– Med Katya Garcia-Antón får Nordnorsk Kunstmuseum en internasjonal kapasitet som direktør som har sterke bånd til livet i nord. Hun har en sterk kurator- og forskningsvisjon, et stort internasjonalt nettverk, og erfaring med å bygge og lede kulturinstitusjoner. Disse egenskapene, sammen med hennes bakgrunn fra arbeid i nord og med Sápmi, mener vi vil gjøre henne til en fremragende leder for Nordnorsk kunstmuseum.

Garcia-Antón vil fullføre kontrakten sin ved OCA før hun tiltrer i august 2022. I tiden frem til hun tiltrer skal hun blant annet fullføre en samisk utstilling på den nordiske paviljongen ved Veneziabiennalen som er en av verdens viktigste utstillinger for samtidskunst. Hun vil imidlertid være involvert i den faglige utviklingen for Nordnorsk Kunstmuseum i tiden frem til hun tiltrer.

Et år uten direktør

García-Anton har tidligere jobbet ved National Museum Reina Sofia i Madrid, Institute of Contemporary Arts i London, og IKON Gallery i Birmingham i Storbritannia. Hun fungerte som direktør for Centre d´Art Contemporain i Genève fra 2002 til 2011, og kuraterte den spanske paviljongen ved Veneziabiennalen 2011.

Det har vært mye bråk på Nordnorsk Kunstmuseum det siste året. For et år siden ble museumsdirektør Jérémie McGowan avsatt av museumsstyret, og siden har museet stått uten direktør. I løpet av året har også ti styremedlemmer, inkludert varamedlemmer, trukket seg i protest.

McGowan gikk til sak mot museet, men tapte rettssaken. Retten slo fast at arbeidsavtalen til direktøren gav museet rett til å avslutte arbeidsforholdet når museet måtte ønske det, uten å oppgi hvorfor direktøren måtte gå.

Les mer: