Norske tidsskrifter blir tilgjengelige for alle
LUKK
Annonse
Annonse

Norske tidsskrifter blir tilgjengelige for alle

Av Jørgen Svarstad

Publisert 25. april 2017 kl. 12:53

En ny ordning skal bidra til at sentrale norske tidsskrifter innenfor humaniora og samfunnsvitenskap kan utgis med åpen tilgang, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

I samarbeid med forskningsinstitusjonene og Kunnskapsdepartementet, vil Forskningsrådet bidra til å dekke tidsskriftenes utgifter til å publisere åpent tilgjengelige forskningsartikler.  Forskere kan dermed publisere kostnadsfritt i disse tidsskriftene.

Ordningen erstatter Forskningsrådets publiseringsstøtte for humsam-tidsskrifter.

Les også: – Vi må presse forlagene

– De nasjonale tidsskriftene innenfor humaniora og samfunnsvitenskap har et betydelig potensial for å nå et publikum utenfor forskersamfunnet. Åpen tilgang til forskning er viktig for å styrke den offentlige debatten i Norge, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.

Forskningsrådet har tidligere varslet at tidsskrift som mottar støtte skal publiseres med åpen tilgang fra og med 2017. Tidsskriftene har til nå vært finansiert gjennom abonnementsinntekter og publiseringsstøtte fra Forskningsrådet. Overgangen til åpen publisering innebærer at abonnementsinntektene faller bort.

Forskningsrådet vil bidra med rundt 5 millioner kroner i den nye ordningen. Dette tilsvarer nivået på dagens publiseringsstøtte. Ytterligere finansiering vil komme fra forskningsinstitusjonene og fra Kunnskapsdepartementet. I meldingen til Stortinget om humaniora har regjeringen varslet at den vil støtte ordningen i en overgangsperiode.

Les også: