Ny avtale om åpen tilgang med akademisk forlag
LUKK

Ny avtale om åpen tilgang med akademisk forlag

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 4. oktober 2019 kl. 12:13

40 prosent av de høyest rangerte tidsskriftene er nå åpent tilgjengelige for norske forskere etter ny forlagsavtale.

Avtalen er den siste i rekken som er inngått med akademiske forlagshus, som sikrer norske forskere åpen tilgang til og publisering av forskningsfunn. Avtalen er fremforhandlet på vegne av norske forskningsinstitusjoner av Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forsking. Fra før har Unit inngått avtaler med forlagene Elsevier, Wiley og Springer Nature. Avtalen med Taylor & Francis sikrer åpen tilgang til tidsskriftene til de fire største akademiske forlagene.

Ifølge en pressemelding fra Unit har avtalen en verdi på 20 millioner kroner. Avtalen er en publiser og les-avtale, som innebærer at den som publiserer kan publisere med åpen tilgang utan at den som publiserer må betale en publiseringsavgift.

Ikke i mål

I en egen pressemelding kaller forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø avtalen for «et kvantesprang».

– Vi er ett av få land i verden som har fått til publiser og les-avtaler med storforlagene Elsevier, Wiley og Springer Nature. Nå er også avtalen med Taylor & Francis på plass. Avtalene med de fire store betyr at vi gjør et kvantesprang når det gjelder åpen tilgang til offentlig finansiert forskning, sier Nybø.

– Det har ikke vært enkelt, men nå har vi landet avtaler som få trodde var mulig da forhandlingene startet. Vi har ikke vunnet kampen om åpen publisering ennå, men vi har fått den drivkraften vi trenger for å på plass lignende avtaler med alle forlag i løpet av neste år, sier Nybø.

– Presset virker

Hun viser til Plan S, som er et europeisk fellesinitiativ for å reforhandle avtaler med de store forlagene for å få på plass åpen tilgang til offentlig finansiert forskning.

– Da Plan S ble lagt frem for et snaut år siden, var bare tre prosent av tidsskriftene som norske forskere rangerer som de viktigste på sine fagfelter (nivå 2-tidsskrifter) Plan S-kompatible. Med de nye avtalene er vi allerede på 40 prosent. Det samlede presset internasjonalt gjennom Plan S, landenes nasjonale retningslinjer om åpen publisering og samkjørte forhandlinger har ført til oppsiktsvekkende endringer på kort tid, sier Nybø.

LES OGSÅ: