Omstridt kirurg dømt til betinget fengsel i Sverige
LUKK

Omstridt kirurg dømt til betinget fengsel i Sverige

Av NTB

Publisert 16. juni 2022 kl. 13:56

Den tidligere kirurgen Paolo Macchiarini er i Sverige dømt til betinget fengsel for ett tilfelle av grov kroppsskade. Han ble frikjent på to tiltalepunkter.

Saken dreier seg om tre pasienter som i 2011 og 2012 fikk operert inn syntetiske luftrør etter at det ble funnet svulster eller skader på organene deres, skriver SVT.

– To av inngrepene anses for å ha vært forsvarlige, men ikke det tredje, sier dommer Björn Skånsberg etter dommen i Solna tingrett.

Annonse

I 2020 ble Macchiarini tiltalt for grov mishandling fordi påtalemyndigheten mente operasjonen var ulovlige og at situasjonen ikke var så alvorlige som Macchiarinis forsvarere påstår. Påtalemyndigheten mener operasjonene som er dekket i tiltalen verken var nødvendig helsebehandling eller kunne regnes som forskning.

– Vi mener inngrepene Paolo Macchiarini utførte var rene eksperimenter på mennesker, sa aktor Jim Westerberg første dag i retten. Aktoratet ba om fem års fengsel i saken.

Den tidligere velrenommerte kirurgen transplanterte syntetiske struper på til sammen åtte pasienter. Sju av dem døde. Macchiarini ble i sin tid rekruttert til Karolinska Universitetssjukhuset og Karolinska Institutet for å løfte svensk medisinsk forskning til nye høyder.

  • Les mer: