Av Forskerforum
Publisert 28. september 2015 kl. 16:14
Flyktningkrisen i Europa har utviklet seg til en humanitær katastrofe. Akkurat nå er tusenvis av desperate mennesker på flukt over Middelhavet og gjennom Europa. Mange har kommet til Norge.
Den brutale borgerkrigen i Syria har vart i tre år. Til nå har om lag 2,7 millioner syrere krysset grensene inn til nabolandene. Mer enn 6,5 millioner mennesker er på flukt inne i landet, og mange hundre tusen sulter i beleirede byer, ifølge Flyktninghjelpen. Alt tyder på at krisen vil vare i lang tid framover.
Regjeringer i Europa må gjøre alt i deres makt for å hjelpe flyktningene. Når basisbehov som mat, vann og trygghet er dekket, begynner det langsiktige arbeidet med å få mennesker på fote igjen. I en konfliktsituasjon blir utdanning sett på som luksus, men utdanning er en fundamental menneskerettighet. Utdanning hjelper flyktningene, enten de er barn, unge eller voksne til å komme seg på beina igjen. De kan løfte seg selv ut av fattigdom, delta fullt ut i samfunnet og leve et verdig liv.
I september vedtok FNs generalforsamling de nye bærekraftige utviklingsmålene. Verdens statsledere har blant annet slått fast at det er mulig å utrydde fattigdom og utjevne ulikheter innen 2030. Norge har de politiske forpliktelsene, ressursene og menneskene som behøves.
Forskerforbundet oppfordrer den norske regjeringen til å vise solidaritet med flyktningene og tilby utdanning til de som får opphold i Norge. Vi oppfordrer også alle andre fagforeningen i Europa til å sende en tilsvarende oppfordring til sin regjering.
Mandag offentliggjorde Unio at valgkomiteen som har lett etter Anders Folkestads etterfølger, innstiller Ragnhild Lied til å overta toppvervet.
– Jeg er glad for å bli spurt om å ta ansvaret for å lede arbeidet i Unio videre, sier Ragnhild Lied.
Støttes av medlemsforbundene
– Jeg har tenkt meg grundig om, og vet at det blir krevende. Men først og fremst er det en unik posisjon for innflytelse og påvirkning innenfor arbeidslivs- og samfunnspolitikk på bred basis, sier Lied som samtidig vil trekke seg som leder i Utdanningsforbundet.
– Jeg har stor respekt for at et solid flertall av fylkeslagene nominerte meg til ledervervet i Utdanningsforbundet, men jeg velger likevel å trekke meg for å gå til nye oppgaver i Unio, sier Lied.
Ifølge valgkomiteen har Lieds kandidatur støtte blant medlemsforbundene, men det er formelt sett opp til representantskapsmøtet i desember å velge leder.
– Forbundene i Unio pekte helt klart på Lied og ønsket seg henne som ny leder etter Anders Folkestad. Derfor setter vi stor pris på at hun har valgt å si ja til å være kandidat, sier leder av valgkomiteen Kolbjørg Ødegaard.
Samlende leder
Unio er landets neste største hovedorganisasjon, som representerer 330 000 medlemmer i 12 forbund. Utdanningsforbundet er det største med over 160 000 medlemmer, etterfulgt av Norsk sykepleierforbund med 103 000 medlemmer og Forskerforbundet med 19 500 medlemmer. Leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad mener Lied både har erfaringen og tyngden til å lede Unio videre.
– Hun kommer til å være en samlende leder, og er en person Forskerforbundet har stor tillit til, sier Aaslestad i en pressemelding.
Han takker samtidig Anders Folkestad for sin innsats som leder av Unio.
– Anders Folkestad har gjennom 14 år vært en markant talsperson for utdanningsgruppene, og har gjort Unio til en synlig og viktig samfunnsaktør. Han etterlater seg en solid og slagkraftig organisasjon.