Sæther og Slottemo foreslås som ny lederduo i Forskerforbundet
LUKK

Sæther og Slottemo foreslås som ny lederduo i Forskerforbundet

Av Julia Loge og Asle Olav Rønning

Publisert 16. september 2024 kl. 12:00

Forskerforbundet skal velge ny ledelse på representantskapsmøtet i november. Steinar Sæther og Hilde Gunn Slottemo foreslås som ledere.

Første dag på jobb ved Universitetet i Oslo, som nyutdannet med hovedfag i historie og jobb i studieadministrasjonen, ble Steinar Sæther vervet til Forskerforbundet. Det er snart 30 år siden, og nå stiller Sæther til valg som leder i Forskerforbundet.

– Jeg ble først litt overrasket da valgkomiteen tok kontakt, men det tok meg ikke lang tid å bestemme meg for å snakke med dem, sier han til Forskerforum.

Valgkomiteens innstilling til leder, nestleder og nytt hovedstyre i Forskerforbundet er nå klar (se listen lenger ned i saken). Valget skjer på forbundets representantskapsmøte 19. og 20 november.

Heier på de tillitsvalgte

Vi møter Sæther på et bokfylt kontor, fortsatt på Universitetet i Oslo, der han nå har beveget seg ut av de teknisk-administratives rekker og er professor i historie. Valgkomiteens presentasjon av Sæther viser fram en mangfoldig yrkeskarriere før han landet på UiO: «Konsulent og førstekonsulent i studieadministrasjonen, timelærer på Folkeuniversitetet, doktorgradsstipendiat, arbeidsledig, spansklektor i videregående skole, oversetter og tolk, førsteamanuensisvikar og styrerepresentant i en museumsstiftelse. Sæther har studert eller arbeidet ved blant annet United World College i New Mexico, UiO, Universidad Nacional de Colombia, de daværende høgskolene i Stavanger og Vestfold samt Warwick University og Archivo de Indias i Sevilla.»

På disse 30 årene, og særlig de siste ti årene, har han også vært lokallagsleder i Forskerforbundet på UiO, sittet i valgkomiteen og diverse utvalg, og den siste perioden vært desisor, som er et slags kontrollorgan.

Det første han vil snakke om, er innsatsen fra alle de lokale tillitsvalgte. Sæther forteller om aha-opplevelsen han fikk som lokallagsleder, da han så alle de små og store konfliktene tillitsvalgte hjelper til med å løse, uten at så mange egentlig får det med seg, for verken ansatte eller arbeidsgiver ønsker oppmerksomhet om det.

Dermed leverer han første valgkamp-budskap – å sørge for at tillitsvalgte får et enda bedre støtteapparat.

Lønnspolitikk

Hvis Forskerforbundets representantskap gjør som valgkomiteen foreslår, og velger Sæther som leder, så overtar han fra nyttår og får ansvaret for neste års lønnsoppgjør.

– Det gleder jeg meg til!

Sæther fortsetter å snakke fagforening og forteller om erfaringer med lokale lønnsforhandlinger og årets streik. Han har lite til overs for LO og NTLs konfronterende retorikk, og mener fagforeningene burde stå sammen heller enn å argumentere mot hverandre.

– Basert på erfaringer lokalt kan jeg forstå at det har vært vanskelig lokalt, og sett fra utsiden så gir NTL og LOs retorikk ovenfor Unio og Forskerforbundet lite mening, sier han.

Guro Elisabeth Lind går av som leder etter å ha nådd maksgrensen på seks år, og en av sakene som har utmerket seg disse årene er at hun ledet Forskerforbundet og Unio i staten ut fra den felles avtalen med LO og YS og over i et nytt samarbeid med Akademikerne.

– I utgangspunktet fungerer det bra at vi er del av Unio, og at Unio er på samme avtale som Akademikerne i staten. Ut fra hva jeg har hørt er det en tilfredsstillende ordning.

Steinar Sæther vil styrke støtten til de tillitsvalgte, og han frykter det kan bli enda flere konflikter i framtiden på grunn av innsparingene ved mange universiteter. Foto: Julia Loge

Kutt og kvalitet

2025 er ikke et enkelt år overta som leder i Forskerforbundet. Tiår på tiår med vekst i sektoren er over, sier regjeringen og inviterer universitetslederne til kurs i omstilling. Sæther er opptatt av kvaliteten i høyere utdanning.

– For mange av medlemmene våre er det å arbeide med kvalitet det som gir mening til arbeidet. Noe av det mest frustrerende er å bli utsatt for press som gjør at man føler et man ikke kan gjøre jobben ordentlig.

Sæther mener også at kvalitet og tillit henger sammen.

– Hvis vi skal ha tillit i befolkningen og hos bevilgende myndigheter, er det viktig at vi også jobber for å sikre og heve kvaliteten på lang sikt.

Derfor har det også betydning hva Forskerforbundet gjør, mener Sæther.

– For meg er det viktig at kvalitet i et langsiktig perspektiv er en ledetråd for vår politikk, slik at våre tiltak og vår politikk fører til høyere kvalitet i høyere utdanning, forskning og forskningsformidling.

– Har du eksempler på slike tiltak og politikk?

– Alt som gir bedre lønns- og arbeidsbetingelser bidrar stort sett til å heve kvaliteten, og det er viktig for oss fordi dette er et hjul som spinner – og påvirker hverandre – høy kvalitet i utdanning gir høyere kvalitet på forskningen for de som er utdannet i våre institusjoner.

Arbeidsdeling

I 2015, da han var lokallagsleder for UiO, gikk Sæther på talerstolen på Forskerforbundets representantskapsmøte og foreslo å stryke en setning fra arbeidsprogrammet om å justere basiskomponenten for å fjerne økonomiske ulikheter mellom nye og gamle universiteter.

I dag har dette blusset opp som en ny debatt fordi forsknings- og høyrere utdanningsminister Oddmund Hoel sier Kunnskapsdepartementet har jobbet for å øke arbeidsdelingen mellom universitetene, der noen skal få bedre basisfinansiering for å styrkes som forskningsinstitusjoner.

I dag synes Sæther dette er et komplekst spørsmål, fordi det rommer både finansieringsmodell og universitetenes autonomi.

– Men jeg vil nok ikke mene akkurat det samme som leder av Forskerforbundet, som jeg mente som representant for et lokallag, forsikrer han.

Leder og nestleder velges ikke med et program, det er hovedstyret og representantskapsmøtet som bestemmer politikken, understreker Sæther.

Valg i november

Som oftest får valgkomiteens forslag til leder med seg representantskapet uten kampvotering, men det har vært diskusjoner om tiden er moden for at Forskerforbundet har en leder som ikke er professor. I valgkomiteens innstilling er både leder og nestleder professorer, og begge har doktorgrad i historie.

Sæther håper at hvis det skal komme alternative forslag til lederkandidater, så melder de seg tidlig, slik at kandidatene får tid til en reell debatt.

Og ikke minst håper Sæther at innstillingen til nestleder går gjennom.

– Jeg tror hun er et veldig godt valg som nestleder, og det er et kupp for valgkomiteen å ha fått henne med på listen. Det vil være en stor tabbe å ikke velge henne.

Akademisk frihet og medbestemmelse

Det er professor Hilde Gunn Slottemo ved Nord universitet som er innstilt som ny nestleder. Hun vil, dersom hun blir valgt, ta over etter Kristian Mollestad som har sittet tre år som nestleder. Slottemo er professor i samfunnsfag og har utgitt en rekke bøker om ulike sider av norsk historie, fra fagforenings- og arbeiderhistorie i Mo i Rana til årets bok om Fritt Ords historie.

Slottemo flagger akademisk frihet og medbestemmelse som viktige verdier, ikke minst når mange nå opplever at økonomisk nedskjæringer står på dagsordenen.

− Jeg tror at mange opplever at det har blitt vanskeligere å komme fram med meningene sine. Det er viktig at de ansatte blir lyttet til. Det er ikke nok at dette er på plass formelt. Det må også fungere i praksis, sier hun på telefon til Forskerforum.

Hilde Gunn Slottemo flagger akademisk frihet og medbestemmelse som viktige verdier. Foto: Lise Musum Stangvik

I debatt i media det siste halvåret har Slottemo vært opptatt av at ulike universiteter og høgskoler ikke må settes opp mot hverandre. Hun understreker at det er viktig å opprettholde bredden og mangfoldet i sektoren. Samtidig peker hun på den økonomiske situasjonen som en felles utfordring.

− Det er en del uro nå rundt nedskjæringer. Det er viktig å få fram at det koster med kvalitet og at det er viktig at de ansatte har gode rammevilkår for å kunne gjøre en god jobb, sier hun.

Uten tariff-erfaring

Slottemo har det meste av sin yrkeskarriere fra universitets- og høgskolesektoren. Hun kjenner imidlertid også museumssektoren gjennom tilknytning til Falstadsenteret og gjennom styreverv i Museene Arven.

Hun har også flere år bak seg som oppdragsforsker på egen kjøl, eller «enmanns forskningsinstitutt», som hun kaller det. Hun har ingen erfaring som tillitsvalgt i Forskerforbundet.

− Føler du at det er en mangel å ikke ha denne bakgrunnen når du stiller til som valg nestleder?

− Selvfølgelig skulle jeg ønske jeg hadde erfaring fra tillitsvalgtapparatet, men jeg har mye erfaring som politisk og samfunnsinteressert menneske. Det blir en bratt læringskurve, men det er noe jeg gleder meg til, sier hun.

Slottemo peker på at hun som nestlederkandidat vil gå inn i en ledelse der alle har ulike styrker. Hun peker også på at administrasjonen i Forskerforbundet sitter med tung kompetanse om tariff og forhandlingspolitikk. Selv stiller hun med bred kunnskap om fagforeningshistorie, om utviklingen av kunnskapssamfunnet og forskningssystemer, samt en rotfestet overbevisning om fagforeningenes viktige rolle.

Nest penest i Verdal

Hun er første generasjons akademiker. Slottemo bor i hjembygda, på et småbruk etter besteforeldrene. Jorda er forpaktet bort. Det er katt, ingen kaniner lenger og mye løvetann.

− Jeg pleier å si at det er Verdals nest peneste småbruk, ler hun.

Historien bak er at søsteren også bor på et småbruk i samme kommune. Siden det småbruket har fått bolyst-pris fra Verdal kommune, må det kunne gjøre krav på å være det aller peneste.

Dersom hun blir valgt planlegger Slottemo å pendle til Oslo.

Satser på bredde

Leder Berit Bratholm i valgkomiteen sier at den har lagt vekt på bredde både når det gjelder lederduoen og resten av hovedstyret.

− Det vil være en samlende lederduo. De kan virke samlende ved at vi kan utvikle felles mål for hele organisasjonen, sier Bratholm.

Bratholm sier at alle medlemmer i det sittende styret er intervjuet i av komiteen, tillegg til en rekke andre kandidater.

− Er det noen av de som sitter i dagens styre og som har ønsket å fortsette, men som ikke er med i komiteens innstilling?

− Vi ønsker ikke å kommentere det spørsmålet, sier Bratholm.

Hun sier at valgkomiteen ser Sæther og Slottemo som to som har komplementære kvalifikasjoner og kan utfylle hverandre. Hun peker på at det er både kontinuitet og fornyelse i det nye styret i forslaget som nå legges fram. I tillegg til de to nye i ledelsen foreslås det tre nye medlemmer i styret, vararepresentanter inkludert.

I valgkomiteens forslag til nytt styre er det stor spredning både når det gjelder geografi, kjønn og sektortilhørighet.

Valgkomiteens innstilling til nytt hovedstyre i Forskerforbundet

Leder: Steinar Andreas Sæther, professor, Universitetet i Oslo (ny)

Nestleder: Hilde Gunn Slottemo, professor, Nord universitet (ny)

Styremedlemmer

  • Ann Cecilie Bergene, forsker I, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU)
  • Jo Rune Ugulen Kristiansen, førstearkivar, Arkivverket (ny)
  • Bente Ovèdie Skogvang, førsteamanuensis, Høgskolen i Innlandet
  • Tord Mjøsund Talmo, førstelektor, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Hugues Verdure, førsteamanuensis, UiT Norges arktiske universitet

Varamedlemmer

  • 1. varamedlem: Tony Burner, professor, Universitetet i Sørøst-Norge
  • 2. varamedlem: Cecilie Wingerei Lilleheil, seniorrådgiver, Universitetet i Oslo (ny)
  • 3. varamedlem: Rannveig Sjøvaag, seniorrådgiver, Kulturdirektoratet (ny)

Les også: