Slik kan du lese forskning gratis
LUKK

Slik kan du lese forskning gratis

Av Julia Loge

Publisert 21. februar 2018 kl. 12:35

Åpne, norske vitenarkiv skal på plass innen 2024. Her er forslag til hvordan du får lest forskningsartikler gratis fram til det.

Minst 28 prosent av alle verdens forskningsartikler er tilgjengelige med åpen tilgang, viser en fersk studie. Ser man på nyere artikler er tallet enda høyere, 45 prosent av det som ble publisert i 2015, er åpent tilgjengelig. Men samtidig kan de være vanskelig å finne, for de ligger på ulike institusjoners nettsider eller er ikke tydelig merket.

I takt med at prisene på tidsskrift-abonnementer øker, blir det også stadig flere som prøver å finne løsninger for å hente fram artiklene som er lagt ut. Her er noen muligheter:

Installer et tillegg til nettleseren din

Unpaywall kan installeres som et tillegg i nettleseren din, og når du ser på en artikkel søker den rundt for deg og finner en versjon som har åpen tilgang, for eksempel fra fortrykk-arkiver eller lokale lagringer ved forskerens institusjon. Hvis den finner en åpen versjon, blir det lille ikonet grønt og det er bare å trykke på det for å få filen. Og det er helt lovlig, men virker best med Chrome og Firefox.

Du kan også søke gjennom Open Access Button eller installere det som et tillegg i nettleseren. I likhet med Unpaywall søker de gjennom institusjonsarkiver. Hvis ikke de finner det der, så sender de en automatisk forespørsel til artikkelforfatteren om å gjøre artikkelen tilgjengelig.

Søk i fortrykk-arkiver

Fysikk-arkivet Arxiv nærmer seg raskt 30 år, har utvidet til flere felt innen matematikk, statistikk og astronomi og inneholder snart 1,4 millioner artikler. Selv om artiklene ikke er fagfellevurdert, blir de ofte sitert og ifølge Google Scholar er en av seksjonene nummer 21 av alle vitenskapelige tidsskrift, basert på siteringer.

Før artikler legges ut sjekkes det at de er vitenskapelige og at de ikke er plagiat, og de fleste blir senere publisert i et tidsskrift. Nettsiden drives av Cornell University i New York.

I 2013 startet Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) et tilsvarende arkiv for biologi og livsvitenskap, som heter Biorxiv. Nettsiden vokser raskt i omfang og nesten 3000 artikler ble lastet opp i løpet av de to første månedene i år.

Slike arkiver er mindre vanlig i humaniora.

Spør på twitter

Dette er sosiale medier-varianten av å spørre en kompis på universitetet om å laste ned en artikkel til deg. Med emneknaggen #ICanHazPDF ber twitter-brukere om å få tilsendt artikler eller bøker på e-post.

Spør forfatteren

Det enkle er ofte det beste – mange forskere vil sende deg artikkelen hvis du spør dem.

Sjekk selv-arkivering

På nettsteder som ResearchGate og Academia.edu kan forskere selv laste opp egne artikler. Ulempen er at det er ingen som sjekker rettigheter, og halvparten av artiklene er ulovlig lastet opp. Artikler her er søkbare i Google Scholar.

Denne vepsen, Idiogramma elbakyanae, er oppkalt etter SciHubs grunnlegger, Alexandra Elbakyan. Foto: Andrey I. Khalaim, Enrique Ruíz-Cancino (CC BY 4.0 via Wikimedia Commons)

Søk i pirat-arkiver

Sci-Hub er som Napster eller Pirate Bay for vitenskapelige artikler, med over 64 millioner artikler er omfanget enormt, men ikke spesielt lovlig. Nettsiden ble startet i 2011 av Alexandra Elbakyan, som da var student i Kasakhstan. Studenter og forskere gir bort innloggingsinformasjonen sin til biblioteket ved sine læresteder. Søker du etter en artikkel gjennom Sci-Hub, så brukes denne informasjonen til å laste den ned til deg og lagre den i Sci-Hub. Det betyr at du får tilgang til praktisk talt alt, også det som bare finnes bak betalingsmur.

Siden dette ikke er lovlig, ligger de i flere tvister med forlagene, og det er mulig lenken over ikke virker lenger neste uke.

Et annet piratsted er LibGen, som har over to millioner artikler, bøker og til og med tegneserier. Disse også gir tilgang til artikler som ligger bak betalingsmurer, med den påfølgende feiden med forlagene.

Forskerforums test

Tidligere har Forskerforum omtalt paradokset at skattebetalerne betaler dem som forsker, men at de ikke får lese forskningen. Der omtalte vi en pris-vinnende artikkel som er publisert i det norske tidsskriftet Nordic Journal of Human Rights.

Verken Unpaywall eller Open Access Button kunne finne artikkelen for oss. Ikke LibGen eller Researchgate heller. Men den var tilgjengelig i SciHub.

  • Les mer: