Student får 10.000 kroner i erstatning etter at professor vitset om tyskere
LUKK
Annonse
Annonse

Student får 10.000 kroner i erstatning etter at professor vitset om tyskere

Av Jørgen Svarstad

Publisert 17. august 2020

Universitetet i Bergen betaler økonomisk kompensasjon til en student som følte seg krenket og trakassert av en professors tyskervits. Årsaken er den store mediebelastningen saken har medført.

Det var under en forelesning i fjor høst at den tyske studenten følte seg trakassert. Professor Svein Larsen skal ha omtalt egen forskning om turisme og uttalt at «tyskerne har vært her før, og nå sniker de seg inn igjen».

– Jeg opplevde det som om hensikten var å nedverdige meg personlig og som student, samt å få fram professorens mening om at det var for mange tyskere ved fakultetet, sa studenten til Bergensavisen lørdag.

Annonse

Årsaken til at universitetet betaler økonomisk kompenasjon er den store mediebelastningen saken har medført. I tillegg vil universitetet dekke studentens advokatutgifter, opplyser dekan Bente Wold ved Det psykologiske fakultet til Khrono.

Ifølge et referat fra et møte mellom Wold, fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl, studenten og studentens advokat Birthe Eriksen 21. juli beklager fakultetet at varslingssaken har fått konsekvenser for studenten.

«Det er svært viktig å lære av denne prosessen og enda bedre å sikre at det ikke oppfattes eller oppleves som en belastning å varsle for fremtidige studenter og ansatte», står det i referatet.

Professor Svein Larsen har selv sagt til Bergensavisen at han ikke forstår kritikken. Han understreker at han ikke mener det er for mange tyskere på universitetet.

– Dersom jeg virkelig hadde syntes det var for mange tyskere her, tror du jeg da ville sagt det åpent? Nei, dette henger ikke sammen, sa Larsen lørdag.

Fakultetsledelsen beklaget overfor studenten allerede i fjor høst, men professor Svein Larsen og hans fagforening Forskerforbundet mente det ikke var noen ting å beklage. De oppfattet det hele som om professoren var pålagt munnkurv i saken.

Dekan Wold tok noe senere i juni selvkritikk på UiB-ledelsens håndtering av saken, ifølge Khrono.

Det er ikke opprettet noen personalsak mot professoren.

Les også: