– Jeg har masse å glede meg til i høst!
LUKK

– Jeg har masse å glede meg til i høst!

Av Jørgen Svarstad

Publisert 30. juni 2021 kl. 11:20

Da Norge stengte ned, satt Tuva Todnem Lund hjemme og la puslespill i to uker.

Det er ingen tvil om at studentene har fått kjørt seg under korona. Men nå går det mot lysere tider. Det blir igjen fadderuker, denne gangen også med andreårsstudentene som gikk glipp av festen i fjor. Forelesningssaler gjenåpner.

Fakta
Hvem: Tuva Todnem Lund
Hva: Startet som leder av Norsk studentorganisasjon 1. juli. Hun går også på lektorstudier ved NMBU.

Den nye lederen av Norsk studentorganiasjon Tuva Todnem Lund har mye å glede seg til i høst.

Annonse

– Hvordan blir semesterstartfesten for norske studenter?

– Jeg håper virkelig at flest mulig studenter får en mest mulig normal studiestart- og er glad det ser slik ut! Studiestarten, gjennom grilling, bli- kjent- leker, arrangementer, forelesninger og festing danner grunnlaget for studietiden. Det er viktig at nye studenter blir kjent med medstudenter og institusjonen sin, og finner seg samarbeidspartnere og lærer å finne fram på campus. I år håper jeg også at andreårsstudentene får være med på mest mulig- de har hatt et ekstra tøft år i år, etter å ha mistet mye av studiestarten i fjor.  

– Hva gleder du deg mest til i høst? 

– Jeg har masse å glede meg til i høst! Studiestart kommer til å bli et stort høydepunkt for studenter over hele landet, det gleder jeg meg også veldig til. Også er det jo valg! På et personlig plan gleder jeg meg selvsagt også veldig til å ta vaksinen.  

 – Hva er det viktigste du har lært av pandemien? 

– Det virker kanskje klisje, men er blitt det av en grunn; å ta meg tid. De første ukene etter landet stengte, havnet jeg i karantene og satt hjemme og la puslespill i to uker. Det var en vanskelig overgang, fra å ha full kalender, med ting som skjer hele tiden, til å bare sitte hjemme. Det føltes forferdelig der og da, men jeg lærte mye av det. Etter hvert ble ting jeg før tok som en selvfølge, til høydepunktene i hverdagen. Det å nå kunne møte andre fysisk for å drikke kaffe eller gå en tur er helt fantastisk. Jeg håper og tror vi fortsetter å sette pris på mulighetene, friheten og hverdagen igjen, når ting går tilbake til den nye normalen.  

 – Hva skal du gjøre i sommer? 

– I sommer skal jeg spise masse is og bade. I tillegg begynner jeg i NSO 1. juli, og gleder meg veldig til det! Vi skal forberede oss til valget og studiestart, og lade opp til en hektisk og spennende høst.  

– Hvor ville du reist hvis du kunne dratt til utlandet i sommer? 

 – Sannsynligvis ville jeg ikke reist noe sted- jeg trives veldig godt i Norge, og kjenner ikke på noe behov for å reise utenlands i sommer. I fjor sommer skulle jeg ha et praksisopphold i Tanzania, og det var virkelig nedtur å ikke få dra på det. Dersom alt hadde vært åpent, hadde jeg kanskje dratt dit. Det håper jeg å få mulighet til en gang! 

– Har du en bok, film eller TV-serie å anbefale i sommer? 

– Boken «Insektenes Planet» av Anne Sverdrup- Thygeson er helt fantastisk, den bør alle lese. Else Kåss Furuseth sin «Else går til psykolog» er også virkelig verdt å lese- den er underholdende og veldig sår.  

– Hvis du var forsknings- og utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i? 

– Jeg ville begynt med å reversere endringene i konverteringsordningen fra 2019. Disse endringene gjorde at stipendandelen av studiestøtten ble mye lavere, frem til en grad var fullført. Ved fullført grad får en omgjort 40% av studielånet for graden til stipend, dersom en for eksempel går årsstudium blir kun 25% omgjort. Endringene gjorde at mange studenter står igjen med langt høyere studielån enn de ville gjort uten. Den gjør det også mye vanskeligere for studenter å bytte utdanningsløp, og å bygge på en grad med studiepoeng fra andre fagfelt.  

Les flere sommerintervjuer: