Flere hadde spådd Audun Lysbakken som ny kunnskapsminister. Det skjer ikke.
LUKK
Annonse
Annonse

Flere hadde spådd Audun Lysbakken som ny kunnskapsminister. Det skjer ikke.

Av NTB og Jørgen Svarstad

Publisert 29. september 2021

SV bekrefter at de går ut av regjeringssonderingene.

– Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang, sier SV-leder Audun Lysbakken i en pressemelding.

Sonderingene mellom SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ga altså ikke grunnlag for en regjering med disse tre partiene.

Annonse

– Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa, sier Audun Lysbakken.

Han påpeker at det hele tiden har vært klart at den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur ville avgjøre om SV går i regjering. 

– Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, sier Lysbakken.

Flere hadde Lysbakken som stalltips

Flere hadde spådd at Audun Lysbakken selv kom til å kapre posisjonen som kunnskapsminister. For eksempel redaktør for Forskning.no Nina Kristiansen.

– Jeg tror det blir Audun Lysbakken. SV har hatt kunnskapsministeren før. De brenner for skole, utdanning og forskning. Det er naturlig hvis det blir rødgrønn regjering. Det er mitt stalltips, sa hun til Forskerforum rett før valget.

Dagsavisen spådde det samme, samt flere eksperter Khrono snakket med.

Men det toget har altså gått.

Andre navn fra Ap og Sp som har blitt tippet til posten er Torstein Tvedt Solberg (Ap), Hadia Tajik (Ap), Anniken Huitfeldt (Ap), Erlend Grimstad (Sp), Ola Borten Moe (Sp), Tore O. Sandvik (Ap) og Harald Schelderup (Ap).

Det gjenstår også å se om forskning og høyere utdanning får en egen statsråd som i dag, eller om dette blir en del av ansvarsområdet til en statsråd som også har ansvar for skoler og barnehager.

Går i opposisjon

Det er nå åpenbart at SV kan få til en bedre politikk for sine velgere i opposisjon enn ved å delta i regjering på premissene som er avklart i sonderingene, ifølge SV-lederen. 

– Å akseptere disse ville innebære at vi ville skuffe folk som er opptatt av et kraftfullt taktskifte for klima, natur og rettferdig fordeling. Nå går SV i opposisjon, uten binding til den kommende Ap-ledede regjeringen, sier han.

Med SV ute av prosessen ligger det an til en mindretallsregjering med Ap og Sp. De har til sammen 76 av Stortingets 169 mandater.

Les mer: