To ansatte har sagt opp i protest mot konverteringsterapi
LUKK

NLA Høgskolen:

To ansatte har sagt opp i protest mot konverteringsterapi

Av Julia Loge

Publisert 18. oktober 2019 kl. 12:29

Nå sier rektor at de ikke burde ha leid ut til et seminar om å konvertere fra homofili.

Dermed snur rektoren ved den kristne private høyskolen. Mandag ønsket han ikke å stille til intervju med Bergens Tidende, men sendte en skriftlig uttalelse der han forsvarte at høyskolen åpnet lokalene sine med at den åpne dialogen hører til i den akademiske kulturen.  

Demonstranter stoppet seminaret

Tirsdag denne uken leide NLA Høgskolen i Bergen ut lokaler til et såkalt konversjonsseminar i regi av Frimodig kirke Bjørgvin og organisasjonen Til Helhet. På seminaret skulle irske Mike Davidson fortelle om sin vei fra homofil til heterofil og komme med tips til hvordan homofile kan «forlate homoseksuell praksis og følelser».  Seminaret hadde også en innleder som skulle snakke om transseksualitet.

Både studenter og ansatte reagerte mot seminaret, som til slutt ble avbrutt av demonstranter fra Rød Ungdom, ifølge Dagen.

To har sagt opp

Onsdag sa professor Tone Sævi, opp sin stilling i protest. Hun mente høgskolens faglige integritet var truet, fordi høyskolen leide ut til en svært konservativ organisasjon, men ikke til mer liberale organisasjoner.  

– Dersom vi skal forske på og undervise i menneskerettigheter på dagtid, rimer det dårlig med å behandle homofili som en sykdom på kveldstid, sa Sævi til Bergens Tidende.

– Vi som er fagfolk her får nøytraliteten vår truet av eiernes personlige overbevisning. Det gjør meg rasende sint, sa hun.

Torsdag fulgte førsteamanu­ensis Henrik Berg opp.

– Vi burde ikke leiet ut

Rektor ved NLA Høgskolen, Erik Waaler, skriver i en epost til Bergens Tidende at det aldri er ønskelig med oppsigelser av en slik art, men at de respekterer de ansattes avgjørelser.

«Vi har forståelse for at det kommer reaksjoner på et slikt arrangement.»

Waaler skriver at høgskolen nå ser nærmere på hvordan de skal håndtere slike arrange­menter fremover.

«I ettertid ser vi at vi ikke burde leid ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjennelse av noe vi ikke vil stille oss bak.»

I et innlegg på NLA Høgskolens nettsider skriver Waaler at NLA er uenig i profilen seminaret hadde.

– Ikke rettet mot studentene

Møtet ble ledet av Arve Kjell Uthaug fra Frimodig kirke. Han sier til Studvest at han er overrasket over at arrangementet fikk så sterke reaksjoner.

– Det er helt greit at folk reagerer, men det burde også vare en grei sak at vi får låne lokalene, sier Uthaug til studentavisen.

Ifølge Uthaug er ikke arrangemetene deres på NLA Høgskolen rettet mot studentene på skolen.

– Forrige gang tror jeg det var én student her, sier han.

Nybø: – Det rene sprøyt

– Som statsråd skal jeg ikke legge meg opp i hva en privat høgskole leier ut lokalene sine til. Men som privatperson synes jeg dette med konversjonsterapi er det rene sprøyt, sier Iselin Nybø (V), som er forsknings- og høyere utdanningsminister.

– Jeg har stor forståelse for at mange opplever dette som nedverdigende, sier hun til Bergens Tidende.

Nybø var blant flere som fremmet et forslag om å forby slik konversjonsterapi ved Venstres landsmøte i vår. Enn så lenge ber hun private høgskoler gjøre en nøye vurdering av hvem de leier ut til.