Undersøkelse: Stor støtte for én tariffavtale i staten
LUKK

Undersøkelse: Stor støtte for én tariffavtale i staten

Av NTB

Publisert 4. juni 2024 kl. 09:10

Tre av fire svarer i en ny undersøkelse at de er enig eller svært enig i at det bør være én tariffavtale i staten.

Undersøkelsen, som Sentio har gjennomført for Fagforbundet og LO, viser at det er stor støtte for statens løsning med å slå sammen to forskjellige avtaler til fire likelydende avtaler, skriver Dagsavisen/ Frifagbevegelse.

75 prosent – det vil si tre av fire – sier seg enten enig eller svært enig i at «det bør være en felles avtale i staten for å sikre at ansatte får lik lønn for likt arbeid». Av disse svarer 37 prosent at de enig, og 38 prosent at de er svært enig.

Bare 8 prosent sier seg svært uenig eller uenig i dette.

Akademikerne kritiske

Akademikerne er svært kritiske til undersøkelsen, og kaller den et bestillingsverk. De reagerer på premisset i spørsmålsstillingen.

– Resultatet av undersøkelsen er helt uten verdi. Spørsmålet som er stilt er ledende, og resultatet er som bestilt. Som man spør, får man svar. LO må gjerne gjøre sine egne undersøkelser, men denne gjenspeiler neppe folks holdning til om det skal være én eller to tariffavtaler i staten. Da må spørsmålet være nøytralt og uten premisser, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli, i en epost til NTB.

Vil beholde avtalen

Søndag ble Akademiker-streiken avsluttet etter at staten gikk inn med tvungen lønnsnemnd. Unio-streiken pågår derimot fortsatt, og mandag var over 3300 statsansatte Unio-medlemmer tatt ut.

I dag har YS og LO Stat likelydende tariffavtaler, og Unio og Akademikerne har egne likelydende avtaler – noe de ønsker å beholde. Staten ønsker på sin side én felles hovedtariffavtale for alle statsansatte, ikke to som i dag. Dette har LO og YS vært enig i. De ble derfor enige med staten i meklingen og unngikk dermed streik.

837 personer har svart på undersøkelsen som ble gjennomført mellom 25. og 28. mai.

  • Les mer: