Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Ap vil forby nikab på hele campus

Av Julia Loge

Publisert 29. mai 2018

Regjeringspartiene får som ventet flertall på Stortinget for å forby heldekkende plagg i undervisningssituasjoner. Men Arbeiderpartiet vil gå lenger.

– Forslaget er for snevert. Et lovforbud mot heldekkende plagg som burka og nikab burde jo gjelde over hele utdanningsinstitusjonens område, og ikke bare når det undervises, sier Aps Jan Bøhler til NTB, i en sak i Dagsavisen.

– Det er en smule parodisk når dette kun skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon – ikke minst studentene imellom – foregår jo utenfor selve klasserommet, sier han.

Bøhler mener det vil være en smal sak å avgrense forbudet, selv der utdanningsinstitusjonene har bygninger spredt utover et større område, slik tilfellet for eksempel er med Universitetet i Oslo og Oslomet.

– Å si at forbudet da vil gjelde for alle bygningene, selv om de ligger atskilt fra hverandre, er én mulig løsning, sier Bøhler til NTB.

Sektoren gikk imot

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen sier det ligger an til et bredt flertall for et forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjoner. Utdannings- og forskningskomiteen avgir tirsdag sin innstilling i saken og forbudet kan gjelde allerede fra semesterstart i august.

En nærmest samlet UH-sektor gikk i fjor imot et statlig forbud da saken var ute på høring – kun Høgskolen i Østfold og Nord universitet er for. På spørsmål om forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø virkelig har lyttet til utdanningsinstitusjonene, svarte hun følgende til Forskerforum:

– Vi har lyttet nettopp ved å begrense regelverket til å kun gjelde i undervisningssituasjon. Det er vi veldig fornøyde med, sa Nybø på pressekonferansen.

Slik er lovforslaget – kan miste jobben

Forbudet gjelder for plagg som for eksempel nikab, finlandshette og masker, og ikke for bruk av hijab eller lue. Samtidig er det unntak for plagg som brukes av hensyn til pedagogiske, helsemessige, klimatiske eller sikkerhetsmessige forhold, som for eksempel verneutstyr eller munnbind.

Det er kun i undervisningssituasjon at forbudet gjelder for studenter og ansatte i både privat og offentlig sektor. Det er altså lov med ansiktsdekkende plagg i pauser, i kantina eller selvstudium i lesesalen.

Frp-leder Siv Jensen sier at institusjonene selv skal få håndheve forbudet, og at det skal være tydelig hvilke reaksjoner de kan benytte.

– Man skal først forsøke gjennom dialog. Hvis ikke det fungerer, kan man benytte reaksjoner. Ytterste konsekvens er bortvisning. For nyankomne innvandrere kan det innebære stans i undervisningen, mens ansatte som bryter reglene kan miste jobben.

  • Les mer: