Hardt arbeid ga kreftforskere SFF-tildeling
LUKK

Hardt arbeid ga kreftforskere SFF-tildeling

Av Asle Olav Rønning

Publisert 23. september 2022 kl. 19:04

Vil flytte forskningsfronten innen immunterapi med nytt Senter for fremragende forskning.

− Dette er helt fantastisk. Dette er noe vi har jobbet hardt med ned til minste detalj, sier kreftforsker Karl-Johan Malmberg ved Universitetet i Oslo.

Fredag kom beskjeden han og kollegaene har håpet på – forskningsmiljøet får midler til et Senter for fremragende forskning (SFF). Se også Forskerforums omtale av de andre SFF-tildelingene.

Sammen med professorkollega Johanna Olweus skal Malmberg lede det nye senteret. Det skal ligge på Radiumhospitalet, som er en del av Oslo universitetssykehus.

Det harde arbeidet han referer til, er arbeidet med søknaden som til slutt ga gullpotten. Det tok to og et halvt år fra første utlysning til endelig tildeling, og Malmberg sier at hele teamet har lagt ned et stort arbeid.

Senteret, som er et av ni nye SFF-er som ble tildelt fredag, får navnet «Precision Immunotherapy Alliance».

Skal flytte forskningsfronten

Det nye senteret skal flytte forskningsfronten innenfor behandlingsformen immunterapi. Malmberg sier at utarbeidelsen av planene for senteret tok utgangspunkt i hva vi ikke kan i dag, men håper å kunne oppnå en gang i framtida.

Malmberg peker på kreft i prostata og kreft i bukspyttkjertelen som to kreftformer der det kan komme nye behandlingstilbud med immunterapi som i dag ikke er utviklet. Håpet er at tilnærmingen også kan brukes på andre typer kreft.

− Hva betyr det å få en tildeling av et SFF?

− Det betyr at du kan løfte blikket og se lenger fram. Du kan ta større risiko. Med andre ord gjøre forskning der det mer usikkert om man får resultater, samtidig med at gevinsten om man lykkes er større, sier Malmberg.

− Men det aller viktigste er at vi kan rekruttere eksellens. Vi kan hente toppforskere hit til Norge, legger han til.

Professoren har tidligere opplevd å få avslag på en SFF-søknad. Han sier at trøsten for de ikke som ikke lykkes i dag, må være at det går an å søke på nytt og lykkes.

Godt bevart hemmelighet

160 søkere stilte til start ved utlysningen av SFF-ene for to år siden. Deretter har prosessen gått i flere runder.

Det avgjørende øyeblikket var i mai, da alle de 36 gjenværende kandidatene fikk 5 minutter til å presentere seg for den internasjonale vitenskapelige komiteen som gjorde den endelige rangeringen av søkerne.

Malmberg sier at hans team planla grundig hva man skulle si på de fem minuttene. Ingenting skulle overlates til tilfeldighetene.

− Vi var veldig spente, og hadde forberedt oss godt, sier han.

Verken søkerne eller noe andre har visst hva den vitenskapelige komiteen kom fram til. Siden i mai har dette vært Forskningsrådets best bevarte hemmelighet.

Redusert fra 11 til 9

Komiteen bestemte rangeringen, men ikke antallet sentre som skulle tildeles. Her har også Forskningsrådets økonomiske rammer spilt inn.

Opprinnelig var det satt av penger til 11 nye sentre, som kunne få inntil 180 millioner kroner over to ti år.

Kuttene som følge av Forskningsrådets anstrengte økonomiske situasjon gjorde at det ble bare ni og at disse får 155 millioner kroner.

− En stor dag

Fredag stilte både forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og administrerende direktør Mari Sundli Tveit med gratulasjoner til forskningsmiljøet som holder til i forskningsbygget ved Radiumhospitalet.

− Det er en stor dag når vi tildeler penger til SFF. Det er det ypperste vi har, sier Sundli Tveit.

Sundli Tveit, som ikke har hatt noen innflytelse på hvilke forskningsmiljøer som har blitt plukket ut, skryter av resultatet.

− Jeg synes lista er utrolig spennende. Det er et vidt spekter av fagområder og det er aktører fra hele landet. Man blir imponert og håpefull med tanke på hva de har fått til, sier hun.