Anne Spurkland vinner Forskningsrådets formidlingspris
LUKK
Annonse
Annonse

Anne Spurkland vinner Forskningsrådets formidlingspris

Av Jørgen Svarstad

Publisert 22. september 2021 kl. 19:35

Immunolog Anne Spurkland vinner Forskningsrådets formidlingspris i 2021 for sin "uredde formidling og folkeopplysning om immunforsvaret".

Det skriver Forskningsrådet, som deler ut prisen, i en pressemelding.

Her heter det: «Professor Anne Spurkland har vært en synlig stemme i debatten om koronapandemien. Gjennom flere hundre intervjuer og utspill i media har Spurkland kommentert og svart på pandemirelaterte spørsmål fra alle lag av befolkningen. Samtidig har hun utfordret myndighetenes arbeid med pandemien. Samlet sett har hun bidratt til en kunnskapsbasert debatt om pandemirelaterte spørsmål. Juryen fremhever videre i sin begrunnelse at prisvinneren i samme periode har skrevet en populærvitenskapelig bok om immunforsvaret som har høstet gode kritikker. «

Annonse

 Anne Spurkland er professor i anatomi og forsker innen molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.

– Jeg vil gratulere Anne Spurkland med prisen for fremragende forskningsformidling. Prisen er et uttrykk for at hun på en engasjerende måte formidler immunologisk forskning. På lettfattelig, men innsiktsfullt og ærlig vis, evner hun å forklare alle aspekter ved immunforsvaret og dets betydning for alle mennesker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Juryens begrunnelse fremhever at prisvinneren har gjort formidling til en integrert del av sitt virke som forsker. Vinneren har blant annet skrevet flere bøker, vært synlig som samfunnsdebattant, og er en ivrig blogger.

Det var nærmere 30 nominerte til årets formidlingspris.

– Befolkningen har generelt stor tillit til forskning, og god forskningsformidling er avgjørende for å opprettholde denne tilliten. Tillit skapes ved å åpent kunne kommunisere alle aspekter ved forskning, også dens utfordringer. Spurkland har gjennom sin formidling gitt fremragende bidrag til kunnskapsbasert debatt, og hun er en svært verdig vinner sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Formidlingsprisen på 500 000 kroner ble delt ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i forbindelse med den nasjonale åpning av Forskningsdagene 2021 i dag.

Tidligere vinnere er blant annet Anne Sverdrup-Thygeson, Bjørn Samset og Anine Kierulf.

Les også: