Publisert 23. februar 2023
Tidligere i år endret Forskningsrådet på kriteriene for å søke på offentlig sektor-ph.d., en ordning der arbeidsgivere i offentlig sektor kan søke om støtte for at ansatte kan ta et doktorgradsprosjekt. Endringene innebar blant annet at museer ikke lenger skulle få lov til å søke på midlene. Flere museer Forskerforum har snakket med fortalte at de hadde brukt tid på å skrive søknader og at Forskningsrådet ikke hadde gitt beskjed om endringene.
Forskerforum har denne uken forsøkt å få svar på hvorfor Forskningsrådet har endret kriteriene. Men onsdag snudde Forskningsrådet og kravene til hvem som kan søke er nå de samme som i fjor.
«Vi har blitt gjort oppmerksom på uheldige konsekvenser av endringene vi gjorde i offentlig sektor ph.d.-utlysningen for 2023. Vi endrer nå utlysningen tilbake, slik at kravene til hvem som kan søke er de samme som det var i 2022. Vi har også utsatt datoen for innsending av søknader. Søknader kan nå sendes inn fra 13. april klokken 08:00» skriver områdedirektør for innovasjon i næringsliv og offentlig sektor Anne Kjersti Fahlvik på en e-post til Forskerforum.
Siden ordningen ble innført i 2014 har 17 museer fått til sammen 32 636 828 kroner (se faktaboks). Generalsekretær i Museumsforbundet Liv Ramskjær var blant dem som tidligere i uken ropte alarm. Ph.d.-midlene har vært sentrale for å øke forskningsaktiviteten ved flere museer, og nå begynner man å se fruktene av den økte satsingen, mener hun.
– Da har noen snakket sammen. Det var overraskende og helt fantastisk, sier Ramskjær.
Anno museum i Hedmark har totalt hatt fire doktorgradsstipendiater som har vært finansiert av ordningen. Administrerende direktør Sven Inge Sunde forteller at de har som målsetting at de alltid skal ha en ansatt i doktorgradsløp.
– Ordningen har vært kjempeviktig for oss, sier Sunde.
– Stadig flere av våre ansatte har fått forskerkompetanse. Vi har begynt å forske atskillig mer på eget materiale, men det har også bidratt til at vi har fått et større nettverk sammen med andre forskningsmiljøer.
– Finnes det andre utlysninger å søke på?
– Vi kan i prinsippet alltid søke, men det er vanskelig å konkurrere med de store akademiske miljøene. Vi har verken kompetanse eller kapasitet til å være med i den konkurransen. Nettopp derfor har det vært bra at det finnes ordninger som museer kan søke på, sier Sunde.
Preus museum i Horten, Norges nasjonale fotomuseum, har ambisjoner om å øke forskerkompetansen til de ansatte. Siden i høst har seniorkurator Hege Oulie derfor arbeidet med en doktorgradssøknad om kvinnelige fotografer i feministbevegelsen på 1970-tallet. Hun var nesten ferdig med søknaden da hun oppdaget at ordningen var endret. Nå kan hun sende inn søknaden som planlagt.
– Det er en fin ordning når man er litt opp i årene, bofast et sted og har vært knyttet til ett museum i mange år. Det er lettere å søke på enn en utlysning på et universitet, sier Oulie, som er 53 år.
Hun mener offentlig sektor-ph.d.en er en fordel for museene ettersom doktorgradsprosjektene foregår i tett tilknytning til museumssamlingene.
– Museene kan vinkle prosjektene inn mot samlingene sine, og vi kan opprette gode allianser med universiteter.
Oulie forteller at kvinner er underrepresentert i fotosamlingen ved Preus.
– Ved å forske på det publiserte materialet knyttet til kvinnebevegelsen på 1970-tallet kan jeg få skrevet inn og synliggjort flere kvinners bidrag til den norske fotohistorien, sier hun.
Les også: