Av Julia Loge
Publisert 24. januar 2019 kl. 12:34
Fredag for to uker siden dro Iselin Nybø (Venstre) som første forsknings- og høyere utdanningsminister på besøk til et universitetsstyremøte. Hun ønsket å snakke med styret ved Nord universitet om den alvorlige situasjonen ved universitetet.
I morgen, fredag, reiser hun igjen til Nord. Styremøtet var på Værnes, mens statsråden denne gangen skal besøke Bodø.
Kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i Kunnskapsdepartementet forteller at det er naturlig å også møte studentrepresentanter og ansattes representanter i tillegg til styret, men at de ikke fikk tid til begge deler ved forrige reise.
I tillegg har departementet fått brev fra lokalt næringsliv og fylkeskommune, som gjør at de også står på møtelisten.
Det har vært travle fredager ved Nord universitet så langt i år. Fredag 11. januar var det styremøte der Nybø deltok, forrige fredag den 18. januar trakk Bjørn Olsen seg fra rektorstillingen, og i morgen kommer statsråden på nytt besøk. Neste styremøte er satt til torsdag 31. januar.
Årsaken er at Nord universitet står oppi et Nokut-tilsyn som kan føre til at de mister universitetsakkrediteringen, et ordinært tilsyn og et internt prosjekt for å vurdere endringer i universitetets ni studiesteder.
Hovedtillitsvalgt Terje Fallmyr vil påpeke departementets ansvar.
Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Nord universitet, Terje Fallmyr, forteller at det er satt av én time til møte med Forskerforbundet og andre ansattrepresentanter. Da vil han løfte fram behovet for mer realistiske mål for universitetet.
– Vi mangler den uttalte politiske forståelsen som tar høyde for den faktiske situasjonen vi har, sier han.
– Det betyr at vi kan ikke sammenligne med snittet i sektoren for alt. Vi må ha fornuftige mål å jobbe etter og vi må få en fornuftig sammenstilling av hvor vi er i god utvikling og hvor de store utfordringene er. Og vi må få fram de positive trekkene, så ikke framstillingen er så ensidig negativ.
Fallmyr mener universitetet trenger en mer langsiktig plan for å oppnå kravene.
– Vi må ha tid for å bygge oss opp, for vi har jo alle samme mål, vi vil bygge et universitet som er godt faglig og fungerer i regionen. Hvis ikke kan vi risikere å fortsette som i dag, som en region med lav utdanning og lav statlig FoU-grad, men med et sterkt næringsliv.